„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Peste 70 de profesori la cursul „Educaţie pentru o dezvoltare sănătoasă a adolescentului“
Săptămâna aceasta s-a încheiat a treia serie a cursului de formare continuă „Educaţie pentru o dezvoltare sănătoasă a adolescentului“, desfăşurat de Departamentul Pro Vita în cadrul Casei Corpului Didactic „Spiru Haret“ Iaşi. Cursul este acreditat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, beneficiază de 10 credite, iar până acum au participat peste 70 de profesori din învăţământul preuniversitar din judeţul Iaşi.
„Acest curs vine în întâmpinarea profesorilor, aducând la îndemâna lor anumite instrumente de lucru pe care le pot aplica în lucrul cu elevii. Discutăm despre dezvoltarea normală a adolescentului şi despre anumiţi factori care pot interfera cu această dezvoltare sănătoasă. Dorinţa noastră este ca profesorii să conştientizeze mult mai bine modul în care tinerii se dezvoltă şi problemele cu care ei se confruntă. Anumite aspecte din viaţa lor necesită intervenţia profesorilor şi vestea bună este că ei îi pot ajuta pe tineri în problemele de zi cu zi. Cursul nu vizează atât latura pedagogică a disciplinei pe care o predă profesorul, ci mai ales misiunea pe care unii profesori, în special diriginţii, consilierii şcolari sau profesorii de religie, o au în formarea personală a elevilor“, a declarat părintele Dragoş Bălinişteanu, formator al cursului şi referent al Departamentului Pro Vita din cadrul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor.
La această a treia ediţie au participat 22 de profesori de diferite discipline care au abordat împreună cu formatorii subiecte precum: relaţiile sociale ale adolescentului, stima de sine, stresul şi depresia, relaţiile romantice, mass-media şi dependenţele, consumul problematic de substanţe interzise.
„Consider că am avut oportunitatea de a participa la un curs interesant pentru că, în primul rând, sunt părinte pentru doi copii adolescenţi şi mă preocupă foarte mult problematica acestei vârste, iar în al doilea rând, lucrez cu elevi adolescenţi şi uneori întâmpin diverse probleme legate de această vârstă. Am aflat multe informaţii noi, pertinente, iar modul de abordare calm şi profesionist al formatorilor a fost deosebit de plăcut. Am avut ocazia să aprofundez numite lucruri sau să mă familiarizez cu anumite noţiuni şi metode. Rămâne ca mai departe să studiem în continuare şi să punem în practica aceste lucruri la şcoală şi în familie“, a declarat prof. Anca Ţibulcă, director adjunct al Şcolii Gimnaziale „Vasile Conta“ Iaşi, participant la curs.
Cursul de formare continuă „Educaţie pentru o dezvoltare sănătoasă a adolescentului“ urmăreşte, pe de o parte, să ofere informaţii cât mai complete şi corecte legate de diverse aspecte ale dezvoltării adolescentului, iar pe de altă parte, să ofere instrumete de lucru pe care profesorii le pot folosi în activitatea lor. Atât componenta ştiinţifică a acestui curs, cât şi cea aplicativă au fost concepute şi planificate de un grup interdisciplinar compus din bioeticieni, cercetători ştiinţifici, pshiologi, lucrători cu tinerii, medici.
„Orice cadru didactic, fie că predă în învăţământul primar, gimnazial sau liceal, este obligat să participe la programe de formare continuă şi să acumuleze în cinci ani consecutivi 90 de credite. Aceste lucruri sunt prevăzute în Legea Educaţiei Naţionale şi în Ordinul de Ministru 55661 din 7 octombrie 2011. În plus, profesorii îşi formează competenţe care să-i ajute să se descurce mai bine în cadrul orelor de curs sau de dirigenţie“, a declarat Mariana Cojocaru, profesor metodist în cadrul Casei Corpului Didactic „Spiru Haret“ Iaşi.
Fiecare cadru didactic participant primeşte, pe lângă suportul de curs, un CD cu materiale multimedia care dublează partea teoretică şi o mapă cu instrumente didactice: chestionare, teste, jocuri de rol, studii de caz.
Orice profesor care doreşte să participe la acest curs de formare continuă se poate informa la secretariatul Casei Corpului Didactic „Spiru Haret“ Iaşi sau poate accesa site-ul www.provitaiasi.ro sau pagina de facebook Pro Vita Iaşi.
Pro Vita Iaşi este un departament al Sectorului de misiune din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor care funcţionează din anul 2011 şi are ca misiune salvarea, protejarea şi îmbunătăţirea vieţii din momentul concepţiei. Proiectele principale se concentrează în jurul informării şi consilierii tinerilor, dezvoltarea de programe de formare, ajutorarea femeilor însărcinate aflate în dificultate, salvarea copiilor de la avort şi sprijinirea familiilor cu mulţi copii. Mai multe detalii puteţi găsi pe www.provitaiasi.ro, pe pagina de facebook Pro Vita Iaşi şi la numărul verde 0800. 800.116, disponibil 24 din 24 de ore pentru femeile sau familiile care se confruntă cu o sarcină neaşteptată şi au nevoie de sprijin.