„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Pomenire la Seminarul Teologic de la Neamţ
Dat fiind faptul că ziua proslăvirii celor 40 de Mucenici din Sevastia a fost declarată prin lege drept „Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989“, joi, 9 martie, după săvârşirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite, în biserica seminarului nemţean, soborul de părinţi slujitori a oficiat slujba de pomenire a tuturor celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român, îndurând grele suferinţe sau chiar moarte martirică.
În cuvântul de învăţătură, părintele profesor Ioan Mihoc, directorul instituţiei de învăţământ, a vorbit despre importanţa acestei zile în care suntem chemaţi să ne amintim de toţi cei ce au pătimit în timpul regimului comunist ateu: ierarhi, profesori de teologie, studenţi, monahi, intelectuali creştini şi peste 1800 de preoţi ortodocşi, care au fost anchetaţi şi arestaţi, aruncaţi în închisori, trimişi să lucreze la Canalul Dunăre-Marea Neagră, câţiva chiar deportaţi în Siberia, pentru pricini nefondate.
În sala de festivităţi a şcolii a urmat apoi un simpozion dedicat momentului comemorativ. Părintele profesor Viorel Laiu a prezentat elevilor un film documentar despre clericii şi monahii Bisericii noastre strămoşeşti care au pătimit în temniţele comuniste, iar părintele profesor Mihail Daniliuc a susţinut o comunicare în care a expus o succintă istorie a dictaturii comuniste în România, precum şi unele date statistice privind atrocităţile săvârşite de regimul totalitarist ateu în rândul clericilor, al monahilor, dar şi al credincioşilor Bisericii noastre strămoşeşti.
La finalul momentului comemorativ, la iniţiativa părintelui director, au fost semnalate mai multe apariţii editoriale la care au contribuit cadrele didactice ale seminarului. Profesorul Lucian Filip şi-a prezentat ultimele patru cărţi de teologie traduse şi apărute la Editura Doxologia a Arhiepiscopiei Iaşilor: Pr. Josiah Trenham, Căsătorie şi feciorie în gândirea Sfântului Ioan Gură de Aur; Arhiepiscopul Averchie Tauşev, Nevoinţa pentru virtute; Pr. Andrew Stephen Damick, Să facem cunoştinţă cu Dumnezeu. Întâlnirea cu divinul în creştinismul ortodox; Pr. Roman Rytsar, Teologia chenotică a lui Antonie Bloom, Mitropolitul Surojului, din perspectiva antropologică.
Părintele profesor Mihail Daniliuc şi-a prezentat cartea Miride şi merinde, apărută la începutul acestui an la Editura Doxologia, scriere care adună mai multe articole, recenzii şi studii cu caracter liturgic şi pastoral, elaborate şi publicate de părintele arhimandrit pe portalul Doxologia al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
În cuvântul de încheiere, părintele director a adresat un îndemn întregii asistenţe de a fi cu luare aminte la pildele de statornică credinţă şi jertfelnică trăire ale celor care au pătimit în temniţele comuniste mărturisind sublimitatea Sfintei Ortodoxii, dar şi frumuseţea spiritului neamului românesc, care, deşi întemniţat şi robit, şi-a păstrat liber cugetul şi dorul după Cer.