„În vremea aceea Iisus era ziua în templu și învăța, iar noaptea, ieșind, o petrecea pe muntele ce se cheamă al Măslinilor. Și tot poporul venea dis-de-dimineață la El în templu, ca să-L asculte. Iar
„Postul nu poate fi înţeles şi trăit decât în raport cu Dumnezeiasca Împărtăşanie“
La sfârşitul primei săptămâni a Postului Mare, vineri, 18 martie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite unită cu Vecernia la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Slujba arhierească a fost una deosebită, oficiată numai la lumina lumânărilor. Întrucât Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite unită cu Vecernia este săvârşită sub semnul pocăinţei, veşmintele preoţilor slujitori au fost de culoare neagră, cernite. În soborul ce l-a înconjurat pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei s-au aflat arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, iar răspunsurile la strană au fost oferite de psalţii catedralei.
La final, în cuvântul rostit credincioşilor prezenţi, IPS Mitropolit Teofan a făcut apel la înţelegerea corectă a postului: „Postul nu poate fi înţeles şi trăit decât în raport cu Dumnezeiasca Împărtăşanie. Vremea postului trebuie să fie o perioadă în care ne curăţim pe noi înşine, cât ne ajută Dumnezeu, de preamultele noastre păcate, şi apoi, cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu dragoste, ne apropiem de Dumnezeieştile Taine, rugându-L pe Dumnezeu să ne dăruiască foamea cea după Sine şi setea duhovnicească, care nu sunt împlinite în mod deplin aici, pe pământ, decât prin împărtăşirea cu Sfintele Taine, plinătate care devine şi mai desăvârşită în Împărăţia cerurilor. Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne dăruiască putere să pătrundem în dimensiunea cea sacră a postului, împlinindu-l pe acesta în trupul şi duhul nostru“.