„În vremea aceea au venit fariseii la Iisus și se sfădeau cu El, cerând de la El semn din cer, ispitindu-L. Și Iisus, suspinând cu duhul Său, a zis: Pentru ce neamul acesta cere semn?
„Practicarea vieţii ortodoxe ne-a deschis uşile sfinţeniei“
În aula Liceului Teologic Ortodox „Episcop Melchisedec“ din Roman a avut loc miercuri, 1 iunie 2016, conferinţa „Mărturia unei convertiri“. Aceasta a fost susţinută de Guy Detouche, în contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox.
Ziua Internaţională a Copilului a fost marcată la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec“ din Roman prin organizarea unei conferinţe ce l-a avut ca invitat pe Guy Detouche. Acesta a vorbit despre „Mărturia unei convertiri“, evenimentul făcând parte din seria activităţilor cultural-religioase dedicate tinerilor instituţiei de învăţământ romaşcane. Delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, la această întâlnire a fost arhimandrit Serafim Huzdup, consilier eparhial, care a transmis cuvântul de binecuvântare al ierarhului. Invitatul special al acestui eveniment, Guy Detouche, a prezentat auditoriului experienţa tulburătoare a convertirii sale în anul 1990, în urma întâlnirii cu Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, pe atunci preot misionar, delegat al Patriarhiei Române în Franţa. După cum ne-a relatat părintele Valentin Băltoi, consilier cultural al Eparhiei Romanului şi Bacăului, în expunerea sa, Guy Detouche a vorbit, între altele, despre motivele care l-au determinat să se convertească la Ortodoxie, despre secularismul occidentului şi surogatele civilizaţiei care nu pot suplini prezenţa lui Dumnezeu, despre viaţa spirituală ca fiind o componentă fundamentală a fiinţei omului, precum şi despre importanţa găsirii identităţii religioase. Mărturisirea domnului Detouche a adunat în rezumat frământările unei vieţi în căutarea lui Dumnezeu: „Practicarea vieţii ortodoxe ne-a deschis cu adevărat uşile sfinţeniei şi ne conduce deseori la stări inexprimabile, atât de complete prin frumuseţe şi serenitate, prin care ea ne-a făcut să înţelegem şi să resimţim fericirea prezenţei lui Dumnezeu în fiecare clipă a vieţii noastre. Rapid, am devenit aproape însetaţi şi destul de mulţumiţi prin prezenţa lui Dumnezeu şi devenim din ce în ce mai veghetori“.
Despre Ortodoxie, de la IPS Ioachim
Amintind în expunerea sa despre experienţa din Franţa, invitatul a vorbit despre întâlnirile de taină pe care le-a avut cu Înaltpreasfinţitul Ioachim în vederea profundării credinţei ortodoxe: „La începutul anilor de studii, la Institutul Internaţional «Sfântul Serghie», una dintre prietenele noastre (astăzi monahie la o mănăstire din Vestul Franţei) ne-a făcut cunoştinţă cu un călugăr venit din România care îşi pregătea lucrarea sa de doctorat în teologie. Este vorba de Părintele Ioachim, care, aşa cum ştiţi, între timp a devenit IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului. În calitate de călugăr, IPS Ioachim, în cadrul întâlnirilor noastre periodice, în fiecare lună, la domiciliul nostru, ne-a sprijinit şi ajutat mult şi ne-a adus la cunoştinţă învăţătura Ortodoxiei, mereu, prin amprenta delicateţei şi a discreţiei“, a subliniat domnul Detouche. Distinsul oaspete şi soţia sa, Francoise Detouche, s-au convertit la Ortodoxie în anul 1990, iar din data de 9 septembrie 2011 s-au stabilit la Mănăstirea Varatic, unde au găsit o oază de spiritualitate, pe care au căutat-o întreaga viaţă. După conferinţă, profesorii şi elevii prezenţi s-au deplasat în curtea Fundaţiei „Episcop Melchisedec“, acolo unde Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a înmânat Diploma de excelenţă lui Guy Detouche, diplome de vrednicie profesorilor implicaţi în activitatea desfăşurată în cadrul liceului teologic. „În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre semnificaţia zilei de 1 iunie şi despre importanţa ei în contextul Anului omagial al educaţiei, felicitând pe toţi cei implicaţi în organizarea activităţilor prilejuite de Ziua Internaţională a Copilului“, a adăugat părintele Valentin Băltoi.