„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, un bun cunoscător al teologiei patristice
În cadrul vizitei oficiale în România, la invitaţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din perioada 23 septembrie - 1 octombrie 2016, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, va fi prezent la sfârşitul acestei săptămâni şi în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Mâine- dimineaţă, 23 septembrie, Preafericirea Sa va fi prezent
la o slujbă de Te Deum în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. De asemenea, duminică, 25 septembrie, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea va săvârşi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Putna, cu prilejul împlinirii a 550 ani de la punerea pietrei de temelie a mănăstirii sucevene.
Preafericitul Ioan Yazigi este cel de-al 158-lea Patriarh grec-ortodox al Antiohiei (titulatura completă fiind cea de Patriarh al Marii Cetăţi a lui Dumnezeu Antiohia, al Siriei, Arabiei, Ciliciei, Iviriei, Mesopotamiei şi al Întregului Orient). S-a născut în anul 1955 în oraşul Latakia din Siria, provenind dintr-o familie binecuvântată, care s-a jertfit întru totul Bisericii. Fratele Patriarhului, Pavel, este Mitropolit de Alep, iar sora sa, Macrina, este stareţa Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului“ din Tartu. Patriarhul însuşi este un foarte bun teolog şi cunoscător al teologiei patristice pe care a studiat-o direct din scrierile Sfinţilor Părinţi şi din experienţa dobândită la Sfântul Munte Athos, unde a stat, pentru o bună perioadă de timp, la Mănăstirea „Sfântul Pavel“, sub îndrumarea egumenului Partenie.
Ioan a absolvit şcoala gimnazială şi liceul în Latakia, apoi a studiat la Facultatea de Inginerie Civilă a Universităţii Techrin din aceeaşi localitate. A studiat, în acelaşi timp, muzică bisericească, înfiinţând şi dirijând coruri de muzică bisericească tradiţională.
După ce a absolvit cursurile Facultăţii de Teologie „Sfântul Ioan Damaschin“ din cadrul Universităţii din Balamand (Liban) în anul 1978, a fost hirotonit diacon în anul următor. A continuat studiile pregătind un doctorat sub îndrumarea cunoscutului profesor de liturgică Ioannis Foundoulis la Facultatea de Teologie a Universităţii „Aristotel“ din Tesalonic. În teza sa, „Taina Botezului: studiu istoric, teologic şi liturgic“, Preafericitul Ioan discută despre legătura strânsă dintre Taina Botezului şi cea a Dumnezeieştii Euharistii. În anul 1983 şi-a susţinut teza şi apoi a fost hirotonit preot.
Pe 25 ianuarie 1995 a fost ales episcop-vicar de Al-Hosn. Între anii 1981-2008 a fost profesor de liturgică la Seminarul Teologic din Balamand, iar din 1992 a fost ales rector al aceleiaşi instituţii. Din 2001 până în 2005 a fost stareţ al Mănăstirii Balamand. Este ales Episcop de Pirgos (Wadi An-Nasara) în anul 1995, iar la 17 iunie 2008, Mitropolit al Europei Centrale şi de Vest. În data de 19 august 2010, titulatura sa a fost schimbată în Mitropolit de Europa.
Pe lângă arabă, vorbeşte excelent limba greacă, engleză şi franceză. Pe 17 decembrie 2012, Sfântul Sinod, întrunit la Mănăstirea Balamand, l-a ales ca Patriarh al Antiohiei şi al Întregului Orient, slujba de întronizare desfăşurându-se în data de 10 februarie 2013, la Damasc.
După numirea sa, noul Patriarh a ţinut un cuvânt în faţa membrilor Sfântului Sinod: „Credem în dialog. Acesta este scopul nostru, acesta este singurul lucru pe care îl vrem atât noi, în Siria, dar sunt sigur că şi cei din afara ţării. Legăturile noastre cu celelalte Biserici sunt foarte importante pentru noi şi trebuie să lucrăm la un dialog mai bun cu fraţii noştri musulmani. Suntem cu toţii o familie şi viitorul nostru trebuie să fie comun“.
Preafericitul Părinte Ioan al X-lea este autorul mai multor cărţi de teologie, educaţie, muzică şi liturgică. Preafericirea Sa a publicat 16 volume de studii, multe dintre acestea având conţinut liturgic. A editat cărţi liturgice în limba arabă, a tradus şi a scris numeroase articole şi a susţinut multe prelegeri în diferite universităţi, institute şi parohii.