„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Preafericitul Teoctist omagiat în parohiile Victoria şi Tocileni
Cu prilejul împlinirii a 104 ani de la naşterea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, în satele Victoria şi Tocileni din judeţul Botoşani s-au oficiat ieri, 7 februarie 2019, slujbe de parastas.
În Parohia „Naşterea Maicii Domnului” - Victoria, comuna Stăuceni, Protopopiatul Botoşani, judeţul Botoşani, s-au săvârşit ieri, 7 februarie 2019, Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului de către un sobor de preoţi. Cele două slujbe s-au oficiat în contextul împlinirii a 104 ani de la naşterea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist. Au participat primarul comunei Stăuceni, Cozmin Epuraş, împreună cu membrii administraţiei locale, rudele Preafericitului Teoctist, profesori, elevi, creştini din parohie şi alţi invitaţi din municipiul Botoşani. Răspunsurile la strană au fost date de cântăreţi bisericeşti şi de membrii Corului misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoşani. A urmat apoi slujba de pomenire în Parohia Tocileni, la Casa memorială „Teoctist Patriarhul”, săvârşită de preotul Petru Fercal, misionar protopopesc al Protopopiatului Botoşani, de preotul Marian-Octavian Poduţ, de preotul Cristian Buhaciuc şi de preotul Gabriel Mihăescu.
Recunoştinţă pentru „Luceafărul Ortodoxiei”
După săvârşirea Parastasului, preotul misionar Petru Fercal a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a evocat personalitatea Patriarhului Teoctist şi a arătat bucuria botoşănenilor de a avea acum în ceruri un vrednic mijlocitor: „Recunoştinţa şi iubirea ne unesc, ca să aducem un prinos de mulţumire lui Dumnezeu că a binecuvântat aceste meleaguri cu acest dar minunat. Din inima Botoşanilor a răsărit «Luceafărul» cel plăcut şi credincios, care să vestească şi peste hotarele ţării ce înseamnă trăirea în Dumnezeu, ce înseamnă omenia şi hărnicia, ce înseamnă dăruirea şi jertfirea. Avem nevoie pentru noi şi pentru generaţiile următoare de astfel de modele, de chipuri, de icoane, pentru ca să rămânem pe drumul desăvârşirii şi prieteni cu Dumnezeu. Se cere o viaţă plină de valori, de realizări frumoase, de creaţii minunate, ce duc spre Împărăţia cerurilor. Dorim ca pe pământ să fie înţelegere, iubire între oameni şi să dezvoltăm o cultură sănătoasă spre binele nostru şi spre slava lui Dumnezeu, ca să se vadă că Duhul lui Dumnezeu lucrează în noi. Dumnezeu ne vrea buni, credincioşi şi plini de iubire prin lucrarea faptelor bune. Ne rugăm Bunului Dumnezeu ca acolo în ceruri Preafericitul Teoctist Patriarhul să mijlocească pentru ţinutul Botoşanilor, pentru ţara noastră, pentru lumea întreagă, să rămânem oameni binecuvântaţi, să rămânem prieteni cu Dumnezeu şi vrednici de Împărăţia cerurilor”.
Primarul Cozmin Epuraş, adresându-se celor de faţă, şi-a exprimat bucuria că Dumnezeu a rânduit ca să răsară „Luceafărul Ortodoxiei” - Patriarhul Teoctist, alături de „Luceafărul Poeziei” - Mihai Eminescu, din acest pământ binecuvântat al Botoşanilor.
Vizită în Casa memorială „Teoctist Patriarhul”
Tineri îmbrăcaţi în costume naţionale au depus la bustul ierarhului din faţa casei memoriale un buchet de flori, spre a marca cu recunoştinţă cei 104 de ani de la naştere. „Vizitarea Casei memoriale «Teoctist Patriarhul» a prilejuit pentru toţi cei prezenţi o carte deschisă cu paginile ce-l prezintă pe Preafericitul Teoctist în toate etapele vieţii, dar şi cu tradiţia şi obiceiurile locului, care dau mărturie de hărnicia familiilor cu mulţi copii, de credinţa şi ospitalitatea trăite şi exprimate cu atâta sensibilitate, cu chipul creştinului ortodox de odinioară şi cu dorinţa de desăvârşire şi la urmaşii noştri. Toţi cei de faţă au fost omeniţi cu o gustare caldă după tradiţia locului, oferind un prilej de aducere- aminte a celui pomenit, de un schimb de păreri şi trăiri, de un dialog rodnic de care omenirea de astăzi are nevoie, pentru a se menţine în «salba iubirii şi a preţuirii», având în suflet chipul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, «ca să petrecem viaţă paşnică şi liniştită întru toată cuvioşia şi buna-cuviinţă,/ Că acesta este lucru bun şi primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru,/ Care voieşte ca toţi oamenii să se mântuiască şi la cunoştinţa adevărului să vină» (I Timotei 2, 2-4)”, a mai adăugat preotul misionar protopopesc Petru Fercal.