„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a slujit la Dorneşti
Duminică, 24 septembrie, comunitatea ortodoxă din Dorneşti a îmbrăcat straie de sărbătoare cu ocazia vizitei pastorale a Preasfinţitului Părinte Damaschin Dorneanul.
Chiar dacă vremea a părut potrivnică, plouând abundent la momentul sosirii Preasfinţiei Sale, poporul l-a primit cu mare bucurie.
În fond nici nu se putea altfel, fiindcă nu sunt chiar atât de multe localităţi ce se pot mândri că au zămislit şi născut episcopi.
Aşadar, Părintele Damaschin a revenit acasă, de data aceasta în noua sa postură de arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi mă simt responsabil să evidenţiez câteva idei legate de această situaţie.
Părintele şi ierarhul nostru Damaschin este darul lui Dumnezeu ales din Dorneşti şi rânduit să aducă roadă din Bucovina, din Biserica Ortodoxă Română pentru Împărăţia lui Dumnezeu. A fost dintotdeauna şi a rămas duhovnicesc şi nevinovat, atrăgând şi prin aceasta binecuvântarea lui Dumnezeu asupra parohiei noastre şi a întregii eparhii. Chiar dacă din sânul comunităţii dorneştene s-au mai ridicat personalităţi incontestabile, alegerea Părintelui Damaschin ca arhiereu este punctul cel mai înalt, lucrul desăvârşit, pentru că depăşeşte simpla voinţă omenească şi evidenţiază bunăvoinţa lui Dumnezeu faţă de noi.
Acest aspect, pe noi, cei din Dorneşti, ne îndatorează a ne ridica la înălţimea demnităţii acestuia, pentru a fi vrednici să primim arhiereasca sa binecuvântare, conştienţi fiind de faptul că cinstea care ni s-a făcut, ca dar divin, ne responsabilizează. Dorneşti este localitatea ce iese din anonimat prin rânduială dumnezeiască.
Ierarhul care ne poartă cu sine, atât din punct de vedere administrativ, cât şi sub aspect duhovnicesc
Aş mai îndrăzni o comparaţie; în Sfânta Scriptură este textul: „Din Nazaret poate fi ceva bun?“ (In. 1, 46), referindu-se cu nevinovăţie şi neştiinţă la Mântuitorul Hristos originar şi din Nazaret. Noi, la 2000 de ani distanţă, în deplină conştienţă, putem afirma hotărât: „Iată tot ce e mai bun din Dorneşti!“. Fără a exagera, putem zice că în persoana Preasfinţitului Damaschin s-a concentrat tot binele a generaţii de creştini ai comunităţii dorneştene.
Mai trebuie subliniat şi faptul că, prin titulatura ce i s-a atribuit, Preasfinţitul Damaschin Dorneanul ne poartă cu sine, atât din punct de vedere administrativ, ca localitate a originii sale, cât şi sub aspect duhovnicesc, oriunde fiind pomenit la slujbe, făcându-se trimitere la comunitatea creştinilor, în acelaşi duh rugător, din Dorneşti.
Revenind la vizita pastorală de duminică trebuie să subliniem şi celelalte semnificaţii deosebite ale momentului.
Am salutat cu reverenţă iniţiativa Consiliului Local şi a primarului Gheorghe Luţa de a conferi titlul de Cetăţean de Onoare al Comunei Dorneşti Preasfinţitului Părinte Damaschin pentru prestigiul adus localităţii natale. Nu s-ar fi găsit un moment şi un loc mai potrivit, decât acum şi aici: în spaţiul liturgic şi sacramental, care l-a consacrat pe ierarhul nostru şi-l susţine purtându-ne pe toţi în rugăciunile sale arhiereşti.
Profund simbolic a fost şi programul numit „Deşteaptă-te, creştine!“, lansat la chinonic de grupul de copii al parohiei noastre - Binevestitorii misionari. Membrii grupului au vârste cuprinse între 5 şi 15 ani. S-au intonat cântece şi s-au recitat frumos poezii, sub atenta îndrumare a doamnei profesoare Genoveva Filip. Pentru vremurile tulburi pe care le trăim, mesajul transmis prin sufletele nevinovate ale micilor, dar inimoşilor creştini sperăm să producă efectul scontat, anume acela de a deveni mai hotărâţi şi mai implicaţi în a ne mărturisi credinţa strămoşească. Există intenţia de a demara şi un periplu misionar prin comunităţile dimprejur.
50 de ani de convieţuire a părintelui Neculai cu prezbitera Nuţa
Un alt moment emoţionant s-a desfăşurat după Sfânta Liturghie, când soborul de preoţi şi diaconi, în frunte cu Preasfinţitul Damaschin, a săvârşit rânduiala de mulţumire şi binecuvântare pentru cei 50 de ani de împreună-vieţuire ai părintelui Neculai cu preoteasa Nuţa. Trebuie subliniat faptul că părintele Neculai Fedoreanu împlineşte anul acesta şi 50 de ani de preoţie, perioadă în care a păstorit şi alte două parohii, iar la Dorneşti a slujit 26 de ani. Se cuvine să mulţumim părintelui pentru felul în care s-a dedicat slujirii lui Dumnezeu şi oamenilor. În cuvântul de felicitare, arhiereul nostru a elogiat fidelitatea, devotamentul şi jertfelnicia celor doi, atât de necesare dăinuirii familiei, arătând exemplul prezbiterei drept model pentru soţiile creştine.
S-a amintit în cadrul cuvântului de învăţătură rostit de Preasfinţitul şi despre hirotonia subsemnatului, în aceeaşi biserică, pe data de 22 septembrie 1996. În cadrul Sfintelor Liturghii din cei 21 de ani, s-a citit de atâtea ori pericopa evanghelică - a pescuirii minunate, din care reţinem încurajarea Mântuitorului adresată Apostolului Petru: „Nu te teme; de acum înainte vei fi pescar de oameni“.
Dăm slavă lui Dumnezeu pentru ziua duminicii cu deplin folos şi împodobită cu atâtea momente frumoase. Mulţumim Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, care a stabilit această vizită pastorală la noi; mulţumim Preasfinţitului Damaschin pentru toată osteneala făcută pentru noi, pentru bucuria şi binecuvântarea ce s-au revărsat din belşug peste întreaga comunitate; distinse mulţumiri părinţilor împreună-slujitori.
Nu trebuie uitată „munca Martei“ pentru care s-au mobilizat cu toată dragostea consătenii şi cărora le mulţumim. În cadrul agapei s-a prezentat bannerul scris de domnul învăţător Gheorghe Aga cu inscripţia: „Preasfinţite Damaschin, noi, Dorneştiul, te iubim!“. Corul Dorvoces a destins atmosfera, prezentând un scurt program de cântece religioase, patriotice şi populare.
Ne simţim împliniţi şi le promitem ierarhilor noştri că-i vom asculta şi le vom urma râvna şi exemplul, asigurându-i de rugăciunile noastre sincere.