„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Premii la olimpiadele şcolare pentru elevii Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ
În perioada 19-21 aprilie 2018, în municipiul Baia Mare, s-a desfăşurat Olimpiada de religie pentru seminariile şi liceele teologice. Patru elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi" de la Mănăstirea Neamţ au fost premiaţi în cadrul concursului. Instituţia de învăţământ teologic a mai obţinut rezultate remarcabile în cadrul competiţiilor şcolare olimpice.
În anul şcolar 2017-2018, rezultatele la olimpiadele naţionale nu au întârziat să apară. Elevii seminarişti au făcut din nou cinste şi o imagine frumoasă Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ.
Elevii de la specializarea Teologie Ortodoxă, dar şi o elevă de la specializarea Teologie Patrimoniu cultural s-au întors cu următoarele distincţii: Andrei Lămăşanu, din clasa a XI-a, îndrumat de prof. arhim. Mihail Daniliuc, a obţinut premiul I la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române; Marian Tartus, din clasa a X-a, îndrumat de pr. prof. Viorel Laiu, a obţinut menţiune la disciplina Studiul Noului Testament; Casian Ursache, din clasa a XII-a, îndrumat de pr. prof. Vasile Păvăleanu, a obţinut menţiune la disciplina Dogmatică Ortodoxă; eleva Maria Bistriceanu, din clasa a IX-a, secţia Patrimoniu cultural, a obţinut menţiune la disciplina Studiul Vechiului Testament, îndrumată de diac. prof. Ilarion Argatu.
Elevii de la Neamţ - olimpici la Limba greacă veche, neogreacă şi arte vizuale
În perioada 3-5 aprilie 2018, în municipiul Arad, s-a desfăşurat Olimpiada de limbi clasice: Limba latină şi Limba greacă veche. De la această olimpiadă, elevii de la specializarea Teologie Ortodoxă s-au întors cu următoarele distincţii: la secţiunea Limba greacă, Seminarul de la Mănăstirea Neamţ a fost reprezentat de Dimitrie Dalidis, din clasa a XI-a, care a obţinut premiul I; de Chihaia Modest, din clasa a X-a, care a obţinut menţiune; şi de Andrei Carp, din clasa a IX-a, care a obţinut menţiune. Cu toţii au fost îndrumaţi de diac. prof. Ilarion Argatu.
În perioada 3-6 aprilie 2018, la Bistriţa, s-a desfăşurat Olimpiada naţională de arte vizuale, arhitectură şi istoria artei. Elevul Pleşca Florin din clasa a XI-a, pregătit de prof. Dan Ţârdea, prin calitatea lucrării realizate la secţiunea „Pictură de icoane", în urma punctajului final, a obţinut premiul al II-lea.
O bucurie aparte a adus elevul Andrei Lămăşanu, din clasa a XI-a, care, pe lângă locul I la Olimpiada de religie, a câştigat şi premiul al II-lea la Olimpiada naţională de neogreacă, organizată la Bucureşti, în perioada 29-31 martie 2018. Andrei Lămăşanu a fost coordonat de prof. Smaranda Iamandi şi s-a calificat la etapa internaţională.
Seminarul de la Mănăstirea Neamţ organizează un concurs de admitere
Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ este o şcoală recunoscută la nivel naţional şi internaţional, certificată prin Diploma de excelenţă instituţională acordată de către Ministerul Educaţiei (MECTS) pentru excepţionala activitate desfăşurată timp de peste 166 de ani. Prin aşezarea sa în zona mănăstirilor nemţene, instituţia de învăţământ oferă tinerilor un cadru natural şi un climat deosebit de formare duhovnicească. Şcoala dispune de spaţiu de învăţământ adecvat, două laboratoare de informatică cu 60 de calculatoare, un laborator de limbi străine dotat cu calculatoare, două ateliere de pictură, bibliotecă, internat cu spaţii foarte bune de cazare, cantină, sală de sport şi o frumoasă biserică - paraclis pentru programul liturgic.
Anul acesta, Seminarul Teologic organizează un concurs de admitere pentru elevii claselor a VIII-a. Pentru specializările Teologie Ortodoxă şi Teologie Patrimoniu cultural, şcoala desfăşoară probe de aptitudini pentru 56 de locuri (28 Teologie Ortodoxă şi 28 Teologie Patrimoniu). Pentru mai multe detalii vă rugăm să accesaţi site-ul www.semmnt.ro.
(Flavius Popa, pr. prof. Viorel Laiu)