„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Preoţii din Protopopiatul Târgu Neamţ, reuniţi în conferinţă semestrială
Seria conferinţelor semestriale preoţeşti din Arhiepiscopia Iaşilor a continuat ieri cu întâlnirea slujitorilor sfintelor altare din Protopopiatul Târgu Neamţ. Evenimentul, ce s-a bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii în biserica Parohiei „Sfinţii Împăraţi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena“ - Netezi, comunitate păstorită de părintele paroh Constantin Dominte. Conferinţa propriu-zisă, cu tema „Preotul şi tânărul, împreună pe drumul către Dumnezeu“, s-a desfăşurat tot în biserica parohială şi a durat mai bine de trei ore.
În conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin care 2016 a fost declarat şi “An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox“, tema conferinţelor semestriale preoţeşti din Arhiepiscopia Iaşilor a fost aşezată sub genericul „Preotul şi tânărul, împreună pe drumul către Dumnezeu“. Întâlnirea preoţilor din Protoieria Târgu Neamţ a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de un sobor de preoţi şi diaconi, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în biserica Parohiei „Sfinţii Împăraţi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena“ - Netezi. Din sobor au făcut parte protos. Nicodim Petre, coordonator al Departamentului de misiune pentru tineret din Arhiepiscopia Iaşilor, părintele protopop Ioan Dogaru, precum şi preoţi slujitori la diferite parohii de pe cuprinsul protopopiatului. Slujba arhierească a debutat cu citirea rugăciunii de dezlegare.
„Suntem adunaţi în sinaxă duhovnicească pentru a ne apleca asupra unui lucru extrem de important pentru viaţa Bisericii şi viaţa noastră - misiunea preoţilor în rândul tinerilor. Toţi oamenii, dar în mod special cei tineri sunt chemaţi şi ademeniţi în direcţii care mai de care mai pierzătoare de suflete. Atât părinţii trupeşti, cât şi părinţii duhovniceşti - preoţii ştiu câte cântece de sirenă încearcă să fure mintea tinerilor spre a-i plasa spre zone şi zări periculoase pentru suflet. Domnul Hristos ni se arată în Evanghelie ca fiind Păstorul cel Bun, care are grijă de oile sale. Nu poate să existe un ghid sau o călăuză care să-i facă pe enoriaşi şi pe tineri să nu se piardă decât urmarea Păstorului celui Bun - Domnul nostru Iisus Hristos. De aceea, preoţii sunt chemaţi să fie prelungirea şi chipul prezenţei lui Hristos în mijlocul enoriaşilor“, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei în cuvântul de învăţătură.
În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotonit întru preot pe tânărul diacon Afrăsiloaei Andrei Ionuţ, pe seama Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh“ din Protopopiatul Paşcani. La finalul slujbei, primarul comunei Grumăzeşti, d-l Constantin Matasă, a primit din partea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei distincţia „Crucea Moldavă“, ca urmare a implicării în ridicarea şi pictarea bisericii parohiale din Netezi, cât şi în construcţia şi reabilitarea mai multor locaşuri de cult de pe raza judeţului Neamţ.
„Biserica este cea care are chemarea de a-l asuma pe tânăr în totalitate şi până la sfârşit“
După partea liturgică a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor conferinţei, tot în biserica parohială. Pregătirea conferinţei semestriale s-a organizat cu ajutorul Departamentului de misiune pentru tineret din Arhiepiscopia Iaşilor, părintele coordonator Nicodim Petre fiind prezent la eveniment. „Vârsta tinereţii cere o pastoraţie specifică. Tânărul nu mai este copil ca să se îngrijească de el părinţii şi nu este nici adult, ca să se descurce singur, să stea pe picioarele lui. Dacă ar fi să construim o imagine, tânărul părăseşte un mal al râului fără să fi ajuns la celălalt mal. Trebuie să traverseze apa, de multe ori învolburată, a vârstei. Riscă să se înece. Cine-l ajută să găsească vadul pe unde poate trece în siguranţă? Tânărul nu este asumat nici de şcoală, nici de Stat în integritatea lui. Biserica este cea care are chemarea de a-l asuma pe tânăr în totalitate şi până la sfârşit“, a subliniat, în prezentarea susţinută, părintele Nicodim Petre. La final, părintele Nicodim le-a adresat preoţilor participanţi două întrebări: „Credem că merită tinerii noştri mai mult? Viziunea Sectorului de misiune în ce priveşte pastoraţia tinerilor din Arhiepiscopia Iaşilor este „Formarea unei generaţii de tineri, mădulare vii în Trupul lui Hristos“. Credem noi că putem să facem lucrul acesta? În partea a doua a întâlnirii, după ce preoţii participanţi au vizionat un film cu răspunsurile mai multor tineri ieşeni la întrebări privind aşteptările lor din partea clerului, a urmat prezentarea tinerilor Bianca Grosu şi Emanuel Buta, care au încercat să răspundă la întrebări precum: „De ce am eu nevoie ca tânăr de preot“, „Care este rolul tânărului în Biserică“ sau „De ce au nevoie preoţii de tineri?“. Expunerea a suscitat un viu interes în rândul auditoriului şi a fost urmată de o serie de întrebări şi dezbateri legate atât de tema conferinţei, cât şi de preocupări conexe.
La final, IPS Mitropolit Teofan i-a primit în audienţă pe preoţii doritori, după care Parohia Netezi a oferit o agapă tuturor celor prezenţi.