„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Preotul Eduard Cozma, doctor în teologia părintelui Stăniloae
O nouă filă din cunoaşterea teologiei părintelui Dumitru Stăniloae a fost parcursă luni, 25 ianuarie 2016, la Universitatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti.
Urmând modelul Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, cel care, după 1990, a deschis calea acestui demers pe cât de fascinant, pe atât de anevoios, tânărul preot Eduard Cozma a susţinut lucrarea de doctorat „Contribuţia părintelui Stăniloae la definirea dogmatică a conceptului de sfinţenie“. În faţa corpului profesoral, părintele slujitor la Biserica „Sfântul Nicolae“ din municipiul Bacău a reuşit să capteze atenţia şi interesul, dar şi aprecierile pentru admirabila investigare realizată în opera ilustrului teolog român. „O astfel de lucrare ştiinţifică, care abordează tema conceptului de sfinţenie dintr-o perspectivă teologică şi filosofică, o putem considera ca fiind de actualitate pentru teologia şi misiunea Bisericii Ortodoxe“, a mărturisit pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. La rândul său, preotul Eduard Cozma ne-a explicat rostul acestei lucrări ştiinţifice deosebite pe care a susţinut-o la renumita facultate din Capitală. „Această teză este o încercare de a pune în evidenţă un capitol mai puţin dezvoltat în cadrul dogmaticii, mai ales în timpurile actuale, în care omul doreşte să se «împlinească». Generaţia actuală are în mod aparte nevoie să i se certifice dimensiunea personală a sfinţeniei, şi am încercat să scot în evidenţă că ceea ce părintele Dumitru Stăniloae a lăsat posterităţii cu privire la conceptul de sfinţenie este o abordare hristocentrică a sfinţenie, bazată pe iubire“, a precizat preot dr. Eduard Cozma.