„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Prietenia în Hristos învinge distanţa şi diferenţele culturale
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în perioada 28 iunie - 3 iulie 2016, un grup alcătuit din 28 de finlandezi, veniţi de la Parohia „Sf. Gherman din Alaska“ din oraşul Espoo, a participat la un pelerinaj la mănăstirile din nordul Moldovei. Coordonatorul grupului oaspete a fost părintele Petru Hakonen, împreună cu soţia sa, presbitera Stiina Hakonen, dirijoarea corului Parohiei „Sf. Gherman din Alaska“, parohie ce cuprinde credincioşi de diferite naţiuni, printre care şi foarte mulţi români. Ghizi şi gazde pe meleagurile moldave le-au fost membrii ASCOR şi ATOR - Iaşi.
A doua zi de la sosire, prietenii finlandezi au participat activ la Sfânta Liturghie oficiată la Biserica „Sfântul Sava“ din Iaşi. Părintele Petru a slujit împreună cu părinţii de la acest locaş de cult, iar doamna preoteasă Stiina a oferit răspunsurile la strană împreună cu membrii corului din Finlanda. Pelerinii au vizitat apoi Catedrala Mitropolitană, Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi Mănăstirea Golia, iar spre seară, tinerii din Finlanda au ţinut un concert de muzică bisericească în limba finlandeză, tot la Biserica „Sfântul Sava“. La finalul concertului, corul finlandez ne-a surprins pe toţi cântând „Tatăl nostru“ în limba română. Ziua a treia a început cu săvârşirea Sfintei Liturghii la Biserica „Sfântul Gheorghe“ - vechea Catedrală Mitropolitană - Iaşi, unde, de asemenea, răspunsurile la strană au fost cântate de credincioşii finlandezi, acompaniaţi de studenţii şi elevii din ASCOR şi ATOR. Momente minunate am trăit la chinonic, atunci când s-a cântat „Pe tine de fericim“ în tandem, o strofă în limba finlandeză şi una în limba română. Tot în această zi, în drum spre „Ierusalimul neamului românesc“ -Mănăstirea Putna, s-au vizitat şi Mănăstirea Cămârzani, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“ şi Cetatea de Scaun a Sucevei.
Momentul culminant al călătoriei l-a reprezentat închinarea la mormântul Sfântului Ştefan cel Mare de la Putna. Părintele stareţ Melchisedec Velnic i-a primit cu multă opsitalitate pe pelerini, invitându-i în următoarea zi la comuniune în Sfânta Liturghie. Părintele Petru a slujit şi la altarul de la Putna, alături de părinţii monahi, iar Stiina a dirijat corul în cea de a doua strană.
Periplul a continuat pe la chilia Sfântului Daniil Sihastrul şi la mănăstirile Suceviţa, Moldoviţa şi Voroneţ. Finlandezii s-au bucurat să trăiască câteva zile în „Ţara lui Ştefan“. Pentru a intra mai mult în atmosfera Moldovei, tinerii din Iaşi le-au pregătit o „Seară tradiţională românească“, unde muzica, jocul şi mâncarea au fost specifice zonei. Andreea Apopei şi Andreea Munteanu, eleve la Liceul Pedagogic „Vasile Lupu“ din Iaşi, i-au încântat pe oaspeţii străini prin cântecele populare, îndemnându-i pe toţi la dans încă din prima parte a petrecerii, lucru ce a părut neobişnuit pentru oaspeţi. Invitaţii au cântat şi ei câteva cântece populare din regiunea Kareliei, precum şi câteva piese ale compozitorului naţional Jean Sibelius.
Vizita finlandeză survine ca un răspuns al vizitei tinerilor de la Iaşi în Finlanda din anii 2014 şi 2015. Credincioşii prieteni din Finlanda au petrecut împreună cu ieşenii doar câteva zile. Majoritatea au fost pentru prima dată în România. Atmosfera acestor zile a creat premisele unei prietenii promiţătoare. Bucuria, credinţa ortodoxă comună, sinceritatea şi cântecul ne-au unit şi ne-au apropiat. Am cântat şi lăudat, şi unii şi alţii, chiar dacă în limbi diferite, pe Acelaşi Dumnezeu. Am înţeles încă o dată că, străini fiind unii de alţii, putem deveni fraţi; necunoscuţi fiind până zilele trecute, putem deveni prieteni; provenind din ţări diferite, putem forma totuşi o familie, familia Bisericii Ortodoxe. (Andrei Mocanu, ASCOR Iaşi)