„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Prietenia reală versus prietenia virtuală“
Marţi, 30 august 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi cu sprijinul părintelui arhimandrit Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, s-a desfăşurat în localitatea Putna o întâlnire de o zi a peste 70 de tineri creştini ortodocşi suceveni.
Coordonatorii evenimentului au fost preoţii Bogdan Negrea de la Parohia Putna, Adrian Platon de la Parohia Milişăuţi, Constantin Oprea de la Parohia Straja II, Alexandru Zapotoţchi de la Azilul de Bătrâni Rădăuţi şi profesorii de religie Savu Corneliu, Cristi Bodârlău şi George Mironescu.
Tema activităţii a fost „Prietenia reală versus prietenia virtuală“, aleasă având în vedere că anul 2016 este Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox. Scopul activităţii a fost întâlnirea şi comunicarea faţă către faţă, ca exemplu de comunicare reală, mai ales acum, în era internetului, când majoritatea prieteniilor se leagă mai mult în mediul virtual, pe platformele de socializare, şi mai puţin în viaţa reală de zi cu zi. Participanţii au fost selecţionaţi dintre tineri cu vârsta cuprinsă între 11 şi 18 ani, de la parohiile Putna, Gura Putnei, Laura, Straja, Bilca, Horodnic de Sus, Milişăuţi şi Rădăuţi.
Activitatea a început de dimineaţă, cu un moment de rugăciune. Copiii s-au adunat în biserica parohială Putna, unde s-a săvârşit o slujbă de mulţumire şi s-au citit rugăciunile de binecuvântare a taberei. La sfârşitul slujbei au fost rostite cuvinte de bun venit de către protosinghelul Dosoftei Dijmărescu de la Mănăstirea Putna, de preotul Bogdan Negrea de la Parohia Putna şi de profesorul Ciprian Creţan, directorul Şcolii Gimnaziale din Putna. Tinerii au fost organizaţi, după vârstă, în patru grupe, cu numele: Sfântul Ştefan cel Mare, Sfântul Daniil Sihastrul, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava şi Sfânta Cuvioasă Parascheva. Au urmat atelierele de discuţii cu moderatorii, la şcoala din localitate. La amiază, s-a servit masa de prânz la Mănăstirea Putna. Aici a avut loc atelierul „Întreabă preotul“ şi vizitarea mănăstirii, cu îndrumarea părinţilor ghizi. Programul a continuat cu o serie de activităţi sportive şi concursuri distractive, coordonate de către patru studenţi voluntari de la Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români - filiala Iaşi, pe terenul de sport al şcolii.
În ultima parte a zilei, cu sprijinul Primăriei Putna şi al Ocolului Silvic Putna, participanţii au avut parte de o surpriză: un foc de tabără şi un program artistic într-o cabană din mijlocul naturii, prilej de discuţii, jocuri, schimb de daruri, cântece de tabără, dans, fotografii. În încheiere, s-au citit Rugăciunile de seară şi rugăciuni de mulţumire pentru buna desfăşurare a întâlnirii. Tinerii au primit diplomele de participare şi icoane din partea Mănăstirii Putna. Apoi, cu sufletele pline de bucurie, mulţumind lui Dumnezeu că au vizitat locuri minunate şi au legat noi prietenii, tinerii participanţi au plecat către casele lor. (Preot Bogdan Negrea - Parohia Putna)