„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Prietenii Sfinţilor Trei Ierarhi”
Lumea în care trăim ne expune zilnic unui război nevăzut cu ispite şi lovituri din partea diavolului. Sfântul Ioan Gură de Aur ne îndeamnă: „Găsiţi-vă forţa în citirea Sfintei Scripturi!”. Deci din Scriptură ne putem găsi forţa necesară biruirii răului. Cum să dobândeşti însă această putere dacă nu citeşti „Scrisoarea de dragoste a lui Dumnezeu către oameni”? Prin „Cartea Cărţilor”, Dumnezeu ne vorbeşte fiecăruia pe înţelesul nostru. E nevoie doar să deschidem această Scrisoare şi să o lecturăm. De ne poticnim, Sfinţii Părinţi ne lămuresc sensul Cuvântului.
Cu toate acestea, nu multe persoane aleg să citească Noul Testament. Un sondaj arată că, din 100 de persoane, doar 3 citesc această carte. De ce? Ce ne împiedică? Suntem prea ocupaţi? Nu, nu cred că acesta este răspunsul! Prima dată ar trebui să aflăm răspunsul la o altă întrebare: „De ce e important să citim Noul Testament?”. Ei bine, tot Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că „fără citirea Sfintei Scripturi, mântuirea omului este îndoielnică”.
Unii tinerii se pot întreba: „De ce e nevoie să Îl cunosc pe Dumnezeu? Mă ajută cu ceva?”. Însuşi Hristos ne răspunde când zice: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa”. Cunoscându-L de Dumnezeu, noi, tinerii, ne putem găsi un sens în viaţă.
Provocaţi de cuvintele unui părinte, care ne-a spus că „Noul Testament nu e pentru oricine, ci doar pentru cei responsabili”, noi, „Prietenii Sfinţilor Trei Ierarhi” de la Colegiul Pedagogic din Iaşi, ne-am hotărât să ne luăm în serios şi să citim Noul Testament. Un bun exemplu pentru noi sunt şi scriitorii importanţi precum Dostoievski, Shakespeare, Tolstoi şi Arghezi, care, în marile lor opere, fac trimitere la textele din Evanghelie. Astfel, după ce am citit din Scriptură, de ziua ocrotitorilor bisericii liceului şi ai prieteniei noastre, miercuri, 30 ianuarie 2019, în Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan din Iaşi a avut loc concursul de Noul Testament organizat de „Prietenii Sfinţilor Trei Ierarhi”, în colaborare cu Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iaşilor.
Tema aleasă pentru prima ediţie a concursului nostru a fost „Naşterea şi Botezul Domnului”. 18 dintre noi am avut curajul să participăm. În urma celor 62 de întrebări ale concursului jurizat de o comisie formată din pr. Ioan Puiu, preot al Departamentului Misiune pentru Tineret, Irina Zaharia, profesor de religie la Colegiul Pedagogic din Iaşi, şi Grigorie Pîjîn, olimpic al Seminarului din Iaşi, au fost desemnaţi câştigătorii. Ei sunt: Iuliana Pîrvu, elevă la Colegiul Pedagogic din Iaşi - premiul I; Oniceanu Ioana, elevă la acelaşi liceu - premiul al II-lea; Andrei Baer, student la Facultatea de Teologie, premiul al III-lea, şi Vlăduţ Ipate, student la Facultatea de Teologie - Menţiune. Câştigătorii au primit diplome, premii în bani şi cărţi. Dar toţi participanţii am câştigat. Am aflat mai multe despre Dumnezeul nostru.
Mulţumim tuturor celor care au sprijinit şi au făcut posibilă organizarea acestui concurs, care a fost o oportunitate de a învăţa şi de a înţelege cuvântul lui Dumnezeu. Un gând cu care rămânem în urma concursului este acela de a citi cuvintele Scripturii pentru a extrage din ele seva ce ne ţine viaţa aproape de Hristos.
(Iuliana Pîrvu, membră a grupului „Prietenii Sfinţilor Trei Ierarhi”)