„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Prima ediţie a Taberei „Bucurie în Curături“
Prima ediţie a Taberei „Bucurie în Curături“, din satul Curături, comuna Ciurea, organizat în perioada 9-11 septembrie, a reprezentat începutul unor activităţi socio-educative pentru tinerii din cadrul Parohiei „Naşterea Maicii Domnului“.
Fiecare tabără organizată în cadrul proiectului „Verde la Bucurie“ al Asociaţiei Tineretul Ortodox Român (ATOR) - filiala Iaşi constituie o nouă şansă de a-i ajuta pe elevi din satele noastre, dar şi o bucurie deosebită. Este bucuria lucrului nou, bucuria întâlnirii cu oamenii, bucuria depăşirii limitelor.
Spaţiul pitoresc cu casele răsfirate, prevăzute cu grădină şi continuate de un teren agricol, caracteristic Moldovei, a constituit cadrul desfăşurării taberei. Biserica satului se află pe culmea unui deal, loc ce invită la înălţare spirituală. Pe această înălţime s-au desfăşurat atelierele artistice de muzică, dans şi teatru, dar şi jocurile sportive şi instructajul pentru acordarea primului ajutor.
În aceeaşi curte a bisericii au avut loc sesiunile de discuţii pe tema „Prietenia“. Concluziile la care au ajuns copii în urma dialogului au fost: „Un prieten adevărat îţi face un bine fără ca el să aştepte nimic în schimb“, „Prietenul adevărat poate crea un disconfort prin binele pe care încearcă să-l facă“, „Astfel de prieteni ne pot fi colegii, părinţii, dar şi Dumnezeu care ne cicăleşte chemându-ne la o viaţă sfântă în fiecare Liturghie şi în fiecare clipă din zi“.
Jocul din copilărie reprezintă prima împrejurare când aceştia învaţă să devină adulţi, spunea Victor Hugo în romanul „Mizerabilii“, descriind-o pe micuţa Cosette jucându-se cu păpuşa sa. Tot astfel, credem că şi „Jocurile olimpice“ şi mai ales „Vânătoarea de comori“, organizate pentru copii, au prilejuit deprinderea unor abilităţi ce vor fi ulterior necesare: lucrul în echipă, capacitatea de a coordona un grup, întrebuinţarea sarcinilor şi depăşirea viziunii competitive.
Spectacolul organizat de către participanţi în ultima seară a fost testul şi rezultatul vizibil al efortului pe care l-au depus copiii la atelierele de dans, muzică şi teatru. Bucuria celor mici a fost împărtăşită şi de către părinţii aflaţi la eveniment.
Încununarea taberei s-a realizat prin Sfânta Liturghie din ziua de duminică, la sfârşitul căreia s-a prezentat enoriaşilor filmul cu activităţile taberei, iar participanţii, în aplauzele părinţilor, au fost premiaţi.
Copiii au daruri aparte, o perspectivă inocentă asupra vieţii şi o veselie molipsitoare. Fiecare provine dintr-o familie cu o poveste proprie. Unul este sărăc, altul este mai avut, unul se ocupă singur de gospodăria casei, în timp ce altul are în grijă sau este îngrijit de către fraţi şi surori. Punerea împreună a acestora şi invitaţia spre a se exprima firesc în biserică, fără un şablon formal, a însemnat o experienţă roditoare pentru ambele părţi, atât voluntari, cât şi participanţi.
Cu speranţa unei noi întâlniri în vara lui 2017, tinerii din ATOR Iaşi aduc mulţumiri părintelui paroh Nichifor Hrestic, dar şi gazdelor care i-au primit cu căldură pe voluntari, familiei Constandachi, doamnei Virabov Maria şi doamnei Grecu Aneta. (Emilian Donisanu, coordonator al Departamentului Cultural - ATOR Iaşi)