„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Prima ediţie, la Iaşi, a concursului „Tânărul şahist“
Sâmbăta aceasta, pe 28 mai 2016, Departamentul de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iaşilor, prin Asociaţia Tineretul Ortodox Român, a organizat la Centrul de conferinţe “Providenţa” un concurs de şah intitulat „Tânărul şahist“, adresat tinerilor din judeţul Iaşilor. Participanţii, copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani, iubitori ai sportului minţii, dar şi iubitori de competiţie, au dat curs acestui concurs, fiind prezenţi peste 120 de iubitori ai sportului minţii.
Au confirmat prin prezenţă cuvintele lui Voltaire: „Şahul face cinste spiritului omenesc“.
Concursul s-a desfăşurat în sistem elveţian, cu şapte reprize, iar după pauza de masă participanţii, organizaţi în grupuri, au colaborat la scrierea unui eseu cu titlul: „Viaţa - un joc de şah“.
Un concurs de şah pare a fi o iniţiativă neobişnuită pentru o asociaţie a Bisericii, dar tocmai acesta este mesajul pe care ATOR a dorit să-l lase să se înţeleagă: că Biserica este aproape de tineri în toate preocupările lor, atunci când acestea construiesc, aduc bucurie, propovăduiesc frumosul şi respectă demnitatea omului. Biserica este spaţiul în care ei îşi pot manifesta liber entuziasmul, creativitatea, inteligenţa şi, în general, tinereţea.
Şahul este sportul ce pregăteşte tânărul să fie capabil să gândească ordonat, să alcătuiască un plan, să-şi îmbunătăţească concentrarea şi în care învaţă să accepte şi înfrângerile ca făcând parte din examenele ce ne duc spre reuşită. Aşadar, concursul „Tânărul şahist“ a fost pentru tinerii din cele cinci protopopiate, Iaşi I, II şi III, Hârlău şi Paşcani un prilej de a se cunoaşte, de a depăşi unele preconcepţii în legătură cu Biserica şi, totodată, de a petrece o zi în atmosfera de luptă a tablei de şah.
Pe principiul enunţat de părintele Nicolae Steinhardt, credem că „biruinţa nu este obligatorie. Obligatorie este lupta“. Astfel, concursul nu a fost o competiţie ca oricare alta, ci şi un exerciţiu de comunicare şi o experienţă deosebită. Rămâne memorabilă imaginea sinceră a unei fetiţe care, de fiecare dată după ce pierdea o partidă, venea cu întrebarea:
- Am pierdut. Şi acum, ce fac?
- Continuă.
Şi a continuat. Până la sfârşit.
Concursul a oferit câştigătorilor şi premii, iar tuturor participanţilor o diplomă semnată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan.
Premiul I la grupa mare de vârstă, 19-25 ani, a fost obţinut de către Emanuel Chifor, urmat de Lopaşcu Matei, cu premiul II, şi Curcan Marian, premiul III. La categoria mică de vârstă, 12-18 ani, premiul I a fost obţinut de Călin Alexandru, premiul II - Acstine Matei şi premiul III - Zubcu Vlad.
Mulţumim preoţilor şi părinţilor din parohiile judeţului Iaşi care s-au implicat pentru ca acest concurs să se poată desfăşura. Îi aşteptăm pe tinerii ieşeni la un alt concurs ce se va desfăşura în luna noiembrie a acestui an. (Alina-Emanuela Anghelache, ATOR Iaşi)