„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Prima manifestare dedicată centenarului Marii Uniri, în Protoieria Fălticeni
2018 a fost declarat în Pariarhia Română anul omagial al unităţii de credinţă şi neam şi anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.
În acest sens, Biserica Ortodoxă Română va organiza diferite evenimente culturale şi religioase dedicate acestui eveniment, la împlinirea a 100 de ani
de la Marea Unire. La iniţiativa Protoieriei Fălticeni şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor,
a avut loc o primă manifestare ce a marcat începutul acestor activităţi ce se vor derula pe tot parcursul anului centenar.
Manifestarea a avut loc în data de 5 decembrie 2017 la Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş“ din Fălticeni, în prezenţa elevilor şi cadrelor militare, în frunte cu comandantul unităţii, col. Ionel Postelnicu, şi preoţii din cadrul Protoieriei Fălticeni, îndrumaţi de către pr. protoiereu Adrian Dulgheriu. Acesta, împreună cu părintele militar Cătălin Simion, a săvărşit slujba de Te Deum cu ocazia Zilei Naţionale, motivat de faptul că mare parte din cei prezenţi au fost în vacanţă cu ocazia Zilei Naţionale de 1 Decembrie.
Cu acest prilej, pr. Adrian Dulgheriu a ţinut un scurt cuvânt de învăţătură referitor la unitatea naţională şi religioasă a românilor: „Unirea noastră este una de credinţă, de limbă şi de teritoriu. Trebuie să păstrăm credinţa, istoria, limba, obiceiurile, dar şi modul nostru de a fi, a fiecăruia dintre noi. Proveniţi din toate zonele ţării, fiecare având propriile obiceiuri, să vorbiţi mereu cu veneraţie despre credinţa noastră, căci suntem creştini de 2000 de ani. A fi un bun român înseamnă a fi şi un bun creştin ortodox al Bisericii noastre strămoşeşti. Mulţumim domnului comandant pentru că a acceptat această întâlnire şi părintelui Cătălin Simion pentru invitaţie, cu speranţa că astfel de activităţi vor fi din ce în ce mai dese, deoarece dorim această apropiere dintre dumneavoastră şi noi, preoţii din Protoieria Fălticeni“.
Momentul culminant a constat într-un recital de cântece patriotice şi colinde oferit de către corala preoţilor din cadrul Protoieriei Fălticeni, reînfiinţată în anul 2016. În continuare, în biserica unităţii militare cu hramul „Sfinţii Mari Mucenici Mina şi Gheorghe“ s-a săvârşit un parastas pentru cadrele militare plecate la cele veşnice. Preacucernicii părinţi care au făcut parte din corul Protoieriei Fălticeni au fost: pr. Claudiu Hariuc - dirijor, pr. Gabriel Hlade, pr. Silviu Maxim, pr. Constantin Stavovei, pr. Gabriel Bîrsan, pr. Paul Suditu, pr. Daniel Loluţă, pr. Constantin Pica, pr. Georgian Rotar, pr. Marcel Ursuţu, pr. Teodor Brădăţanu, pr. Mihail Agafiţei, pr. Gheorghe Sumanariu, diacon Adrian Ursuleasa şi protopsalt Mihai Dan.
Domnul comandant col. Postelnicu Ionel a mulţumit din partea unităţii militare preoţilor prezenţi la această manifestare: „A fost o mare surpriză pentru noi, dat fiind faptul că nu am mai fost colindaţi de mai bine de 20 de ani. O iniţiativă bine-venită, pe care o salutăm cu multă dragoste şi pentru care promitem că şi noi ne vom revanşa cu următoarea ocazie“.
„Marea Unire a fost cea mai mare faptă pe care au făcut-o românii în toată istoria lor“
Într-o atmosferă plăcută a avut loc în aceeaşi zi o conferinţă despre Marea Unire de la 1918, la sediul Protoieriei Fălticeni, susţinută de către col. Nuţu Ilie, doctor în istorie şi unul dintre cei care au pus umărul la formarea şcolii militare de jandarmi din localitate. El a prezentat, alături de pr. militar Cătălin Simion, importanţa Marii Unirii pentru toţi românii, dar mai ales pentru locuitorii din Fălticeni care au participat la Primul Război Mondial, şi contribuţia pe care au adus-o ostaşii ce au format Regimentul 16: „Marea Unire este cel mai important eveniment din istoria poporului român, aşa cum afirma savantul şi istoricul Nicolae Iorga, care spunea că este cea mai mare faptă pe care au făcut românii în toată istoria lor. Este visul milenar pe care l-au dorit toţi românii. Dorinţa tuturor românilor de a se uni este firească, cu toate că, din nefericire, foarte mulţi adversari ai unităţii noastre au hotărât în locul nostru. Uneori neamul nostru se găseşte în nişte graniţe care sunt mai mult administrative-politice, nefiind conforme cu aspiraţia noastră de popor. În timpul din preajma Marii Uniri, recrutările erau destul de diferite în comparaţie cu cele de astăzi, pentru că armata se mobiliza în plan local. Regimentul 16 a fost format în mare parte din soldaţi din zonele limitrofe ale Fălticeniului, acţionând în general în partea Transilvaniei, eliberând oraşele ca Miercurea Ciuc sau Cluj. Apoi a fost trimis în partea de sud a ţării, retrâgându-se mai apoi spre nord, aproape de casă. A luptat împotriva ungurilor, trecând Tisa şi ajungând la Budapesta, unde au defilat triumfător. Fălticenii aveau obiceiul să sărbătorească Ziua Naţională de 1 Decembrie pe data de 27 ianuarie, în memoria marii bătălii de la Spătăreşti, unde, în urma rezistenţei regimentului, armata rusă a încercat să jefuiască oraşul Fălticeni şi toată Bucovina în drumul ei spre Rusia. Ostaşii românii au reuşit cu multă vitejie şi curaj să dezorganizeze armata rusă, care mai apoi s-a retras. În acele lupte au participat şi soldaţi români originari din Galaţi, Regimentul 2 Grăniceri, iar memoria lor este păstrată vie prin monumentul ce se află la intrarea în municipiul Fălticeni, dinspre Roman“. Concluzionând, col. dr. Nuţu Ilie a subliniat că „unirea trebuie să o simţim cu toţii ca fiind şi o bunăstare. Vă mulţumim pentru aceste iniţiative şi sperăm ca data viitoare să dezbatem diferite teme pe seama Marii Uniri de la 1918“.
După terminarea discuţiilor, a urmat o piesă de teatru religios prezentată de copiii de la Şcoala Gimnazială „Hatmanu Şendrea“ din Dolheştii Mici, îndrumaţi de către pr. Tudor Andrioaia, profesor de religie la aceeaşi unitate de învăţământ şi paroh la biserica din Spătăreşti. La final, copiii au primit daruri din partea protoieriei.
Manifestarea s-a încheiat cu un recital de cântece patriotice şi colinde specifice acestei perioade premergătoare Întrupării Mântuitorului nostru Iisus Hristos, interpretate de către Grupul psaltic „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava“, dirijor pr. Dan Magdalena.
La final, pr. protoiereu Adrian Dulgheriu a mulţumit colonelului Nuţu Ilie pentru frumoasa dezbatere şi pentru informaţiile noi şi preoţilor pentru prezenţă şi răbdare, lansând o nouă invitaţie pentru diferite activităţi dedicate anului centenar.