„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Prima promoţie a Facultăţii de Teologie din Iaşi a împlinit 25 de ani
Ieri, 7 mai 2018, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, dimpreună cu un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. Anul aceasta s-au împlinit 25 de ani de la absolvirea primei promoţii a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae" din Iaşi.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa şi preoţii absolvenţi ai institutului teologic universitar ieşean i-au mulţumit lui Dumnezeu pentru toată binefacerea, dar s-au rugat şi pentru colegii şi profesorii adormiţi întru Domnul. Întâlnirea a continuat la Sala Coloanelor a facultăţii, unde părintele decan, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, şi cadrele didactice ale instituţiei teologice le-au urat bun venit şi i-au felicitat pe cei care acum 25 de ani, în anul 1993, au absolvit la Iaşi. Printre foştii studenţi ai facultăţii s-a numărat şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, dar şi preoţi slujitori în cadrul Bisericii Ortodoxe Române.
„În toamna anului 1990, Facultatea de Teologie şi-a redeschis porţile, primind pe studenţii săi"
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a adăugat un scurt cuvânt credincioşilor prezenţi în catedrală, arătând faptul că astăzi s-au întâlnit primii absolveniţi ai Facultăţii de Teologie din Iaşi: „Întâia promoţie a acestei facultăţi, care a mai funcţionat pentru o scurtă perioadă de timp la jumătatea veacului al XIX-lea, dar care într-o vreme de mai multă libertate, în toamna anului 1990, şi-a redeschis porţile, primind pe studenţii moldoveni care făcuseră studii până atunci fie la Bucureşti, fie la Sibiu, pentru că acestea erau singurele facultăţi de teologie din Patriarhia Română. Această promoţie s-a întrunit astăzi la Iaşi aducând mulţumire lui Dumnezeu prin săvârşirea Sfintei Liturghii, oficiată de cei mai mulţi dintre absolvenţii ei. Preoţi cu multe vrednicii, unii dintre ei profesori de teologie, de 25 de ani slujind facultatea din apropierea Sfintei Mitropolii sau alte şcoli de teologie din Moldova. Apoi, preoţii ce au lucrat sau lucrează în administraţia bisericească, fiind slujitori devotaţi ai Bisericii şi îndrumând preoţii în fruntea cărora au stat mulţi ani. Alţii, slujitori cu mulţi talanţi dăruiţi de Dumnezeu, sunt, aici, la Iaşi, sau în alte centre eparhiale, preoţi care au construit biserici, unele adevărate catedrale".
La întâlnirea din Sala Coloanelor, părintele Ion Vicovan, decanul instituţiei de învăţământ, a adăugat un cuvânt de bun revenit foştilor studenţi: „Ne bucurăm că ne revedem aici. Au trecut anii, se vede pe chip, avem ce privi bun şi frumos şi slavă Domnului pentru toate acestea. Ne bucurăm de revederea dumneavoastră şi mai cu seamă de realizările pe care Dumnezeu v-a ajutat să le aveţi în acest interval".
Facultatea de Teologie a fost una dintre facultăţile fondatoare ale Universităţii „Al. I. Cuza" din Iaşi
După prelegerea cadrelor didactice prezente la festivitate, părintele prof. dr. Gheorghe Popa a strigat catalogul promoţiei 1993, după rânduială. Facultatea de Teologie a fost una dintre facultăţile fondatoare ale Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. La inaugurarea universităţii din Iaşi (26 octombrie 1860), Teologia a fost una dintre cele patru facultăţi fondatoare, împreună cu Dreptul, Filosofia şi Medicina. În iulie 1990, cu prilejul instalării noului Mitropolit al Moldovei şi Sucevei, IPS Daniel, actualul Patriarh al României, între obiectivele propuse l-a fixat şi pe acela de a redeschide Facultatea de Teologie. Începând din anul universitar 1990-1991, în cadrul Mitropoliei de la Iaşi s-a reactivat Institutul Teologic de Grad Universitar, devenit în 1991, la solicitarea Universităţii Cuza, facultate membră, cu drepturi şi obligaţii depline. Astăzi, facultatea formează nu numai preoţi, ci şi specialişti în mai multe domenii, pe cele patru direcţii de studiu: Teologie Pastorală, Teologie Socială, Teologie Didactică, Artă Sacră, la toate nivelele de studiu: licenţă, master şi doctorat. În prezent, Institutul Teologic numără în jur de 1.000 de studenţi.