„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Primăvara tinereţii pe Valea Orăşeniului
O zi frumoasă, o zi emoţionantă, plină de suspans şi bucurie. În Duminica Sfântului Ioan Scărarul, tinerii din Parohia Orăşeni-Vale, Protopopiatul Botoşani, au găzduit o Liturghie misionară, având alături pe pr. Nicodim Petre, inspector al Departamentului de Misiune pentru Tineret, pr. Valerian Radu şi pr. Nathanael Neacşu, slujitori la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, pe fraţii de la ATOR Iaşi şi ATOR Botoşani.
Dimineaţă, tinerii au cântat în cor răspunsurile la Sfânta Liturghie, apoi, la agapa frăţească pregătită cu multă dragoste de doamna Veronica din comitetul parohial, s-au delectat cu mâncare tradiţională, de post. Pe chipul musafirilor se putea citi entuziasmul şi curiozitatea, privind activităţile care îi aşteptau în restul zilei. După jocurile de cunoaştere, pr. Nicodim Petre a susţinut o cuvântare despre tânăr şi curajul de a-şi depăşi condiţia, urmată de un dialog între tineri şi preoţii prezenţi. „Oricine îşi poate depăşi condiţia atât timp cât există voinţă, credinţă şi nădejde“, a afirmat părintele Nicodim. „Care e scopul acestei întâlniri de astăzi?“, i-a întrebat apoi pe tineri. O parte au răspuns că vor să cunoască persoane noi, alţii au fost interesaţi de partea religioasă a activităţii. Pentru unii, însă, această adunare a tinerilor a avut ca scop îndeplinirea visului de a pune bazele unei noi familii ATOR: ORĂŞENI- VALE. Una care deocamdată e mică, dar îşi doreşte să promoveze valorile creştine şi să le arate şi altora ce poate face iubirea lui Dumnezeu atunci când noi, tinerii, Îl acceptăm în viaţa noastră.
O surpriză pentru musafiri a fost „Vânătoarea de comori“, un joc în care fiecare echipă a avut de parcurs un traseu cu indicii şi probe. Prima probă a avut loc în curtea bisericii, unde tinerii s-au aşezat în aşa fel încât să scrie ATOR, coordonaţi din clopotniţă de gazdă, pr. Andrei Anuşca. După aceea, şi-au adus aminte de „ţurca“ - joc al copilăriei, au cântat „Cuvine-se cu adevărat“ la troiţa din sat, au făcut o poză de grup intitulată „Tinerii - lumina credinţei“. Pe Ţiclău, dealul din spatele bisericii, au horit şi au compus poezii. Suspansul, spiritul de competiţie şi buna dispoziţie au animat micuţul sat. La final, tinerii au constatat că toţi au ieşit câştigători: au dat dovadă de spirit de echipă, fair-play şi, mai ales, prietenie.
Spre sfârşitul zilei, la focul de tabără, a avut loc o tombolă, unde s-au câştigat o tabletă, o carte de Noul Testament, o psaltire, Biblia în 8 volume. Fiecare participant la întâlnire a primit în dar cartea „Micul Prinţ“. Încet-încet focul se stingea, dar inimile celor prezenţi emanau căldură. Cei din Orăşeni au mărturisit că în această zi au avut ocazia de a întâlni atât tineri minunaţi, cât şi preoţi care, în locul unui chip sever, poartă chipul copilăriei şi al veseliei. Am trăit o zi atât de minunată, că şi florile de măr s-au îndrăgostit de tinereţea noastră! (Irina Hobjilă, ATOR Orăşeni-Vale)