„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Primele „tabere din pridvorul satului“ în vara anului 2017
S-a dat startul „taberelor din pridvorul satului“ şi, chiar dacă este de abia la început, cred cu tărie că vara aceasta ne rezervă tot ceea ce este mai bun. Prin acest proiect, Departamentul de Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iaşilor, în colaborare cu voluntari din ATOR Iaşi, va aduce câteva zile de vacanţă copiilor şi tinerilor din 32 de sate din judeţele Iaşi, Neamţ şi Botoşani.
Primele tabere au avut loc în tandem în satul Covasna, din comuna Costuleni, judeţul Iaşi, respectiv Şendreni, din comuna Frumuşica, judeţul Botoşani, şi au bucurat 160 de participanţi.
Activităţile desfăşurate în cadrul acestui proiect îşi doresc să aibă un impact pe termen lung, să deschidă copiilor calea către prietenie, o viaţă reuşită şi către dorinţa de a învăţa. Sfântul Apostol Pavel spune că doar cei care „se luptă după regulile jocului“ dobândesc cununa, iar regula jocurilor „taberelor din pridvorul satului“ este aceea că nu câştigă cine este cel mai viteaz, ci acela care îi ajută cel mai mult pe ceilalţi. Aşadar, competiţiile sportive şi jocurile recreative sunt un cadru în care participanţii şi voluntarii se cunosc şi îşi formează relaţii de calitate. În fiecare tabără activităţile se desfăşoară în biserică sau în preajma acesteia pentru a-L avea mereu în minte şi inimă pe Dumnezeu şi pentru a-i apropia pe tineri de credinţa ortodoxă şi de preotul paroh.
„Există tineri cu potenţial şi mulţi copii care doresc să se afirme, însă lipsa unui mediu prielnic dezvoltării lor personale îi opreşte să îşi exprime gândurile şi opiniile. Astfel, aceştia au ocazia, timp de câteva zile, să comunice, să socializeze, să schimbe păreri şi să înveţe multe lucruri care îi vor ajuta mai devreme sau mai târziu. Nerăbdarea, bucuria şi dorinţa participanţilor de a ieşi în evidenţă m-au îndemnat să meditez la ideea că aceşti tineri merită întru totul să fie invitaţi să participe la cât mai multe activităţi organizate special pentru nevoile lor. Scurtul timp petrecut împreună în tabăra din Covasna cred că va da startul unor prietenii de durată. Am rămas uimit de câte lucruri se pot întâmpla în doar câteva zile, iar momentul în care stăteam şi priveam cum toţi aceşti tineri cântau şi se bucurau în jurul focului de tabără, împărtăşind păreri, creând amintiri şi arătându-le şi părinţilor ceea ce au învăţat în atelierele prin care au trecut, m-a energizat şi vreau să mă implic şi mai mult. Nu voi regreta niciodată ca am ales să fac parte dintr-un astfel de proiect. Le propun şi altor tineri să aleagă să fie voluntari în astfel de activităţi. Închei cu o idee pe care o împrumut de la tinerii din Covasna: «Renunţă la postura de spectator şi urcă pe scenă!»“, ne-a spus George Babanu, coordonator al taberei din Covasna.
De asemenea, Cristian Zaharia, coordonatoarea taberei din Şendreni, ne-a mărturisit: „Inocenţa te iubescului spus de un copil nu se poate compara cu nimic. Fiecare dintre noi încercăm să păstrăm în suflet această inocenţă, însă de multe ori uităm de ea. În tabără, noi, voluntarii, parcă mai dăm la o parte praful grijilor de adult, făcându-i loc de mult uitatei inocenţe care ne oferă o bucurie deplină, bucurie ce distruge graniţele celebrului stres al oamenilor mari. Într-o dimineaţă, după ateliere, am găsit pe holul şcolii o hârtie cu un scris caligrafic. Mi-am adus aminte de clasele primare şi m-am gândit că a uitat-o cineva înainte de vacanţă. Mare mi-a fost însă mirarea când am citit ce era scris pe ea: «A fost minunat la atelier, doamna a fost super drăguţă cu noi. Astăzi a fost o zi minunată! M-am distrat şi împrietenit cu câţiva copii de aici». Este mărturia unui copil la sfârşitul unei zile de tabără“.
La finalul celor trei zile petrecute împreună, pe chipurile tinerilor se citea bucurie, mulţumire, dar şi melancolie stârnită de faptul că tabăra avea să ia sfârşit. Noi ştim însă că orice sfârşit este prilej pentru un nou început. Urmează noi tabere în care noi, voluntarii, vom pregăti cât mai multe activităţi interesante pentru copii, vom crea cadrul în care ei să simtă că petrec un timp frumos şi cu folos. (Cristian Zaharia şi Lorena Ungureanu - ATOR Iaşi)