„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Procesiune în cinstea sfinţilor
Credincioşii din mai multe părţi ale ţării au participat luni, 29 octombrie 2018, la o procesiune cu moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe, organizată la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ. Evenimentul religios a fost precedat de slujba Privegherii în cinstea Sfinţilor Zenovie şi Zenovia.
La Mănăstirea Nechit din judeţul Neamţ a avut loc luni, 29 octombrie 2018, la orele serii, o procesiune impresionantă cu raclele ce adăpostesc fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe. Pelerinajul a fost organizat cu prilejul serbării celui de-al doilea hram al bisericii aşezării monahale, închinat Sfinţilor Zenovie şi Zenovia, la finalul Privegherii. Pe un culoar luminat cu lumânări aprinse, format în apropierea aşezământului monastic, soborul preoţilor, împreună cu mulţimea pelerinilor, a pornit în pelerinaj. Raclele cu moaştele sfinţilor au fost purtate pe postamente special confecţionate în dangătul clopotelor şi al cântărilor religioase. Pe tot parcursul procesiunii, s-au făcut opriri în cadrul cărora s-a citit din Acatistul Tuturor Sfinţilor. Oamenii s-au rugat la rândul lor cu multă evlavie, purtând în mâini lumânări aprinse, iar după ce au ajuns în faţa bisericii s-au închinat la sfintele moaşte. La final, arhimandritul Zenovie Grigore, stareţul Mănăstirii Nechit, a amintit că procesiunea din străvechea aşezare monahală este închinată sfinţilor ale căror sfinte moaşte se află spre închinarea pelerinilor ce vin în acest loc binecuvântat. De asemenea, a mulţumit tuturor ierarhilor şi preoţilor care de-a lungul anilor au dăruit Mănăstirii Nechit fragmente din moaştele sfinţilor, spre folosul duhovnicesc al obştii şi al oamenilor. Un gând de recunoştinţă a fost îndreptat spre cei ce prin jertfa lor au contribuit la realizarea frumoaselor racle unice în ţara noastră. În ziua pomenirii Sfinţilor Zenovie şi Zenovia, hramul paraclisului din incinta bisericii mari a aşezării monahale, Ceasurile au fost urmate de slujba Acatistului, de Sfânta Liturghie şi de slujba Te Deumului, săvârşite în Paraclisul „Sfântul Ierarh Spiridon”. La mormântul vrednicului de pomenire arhimandrit Zenovie Ghidescu s-a oficiat apoi Parastasul.
Începuturile primului sfânt locaş al Mănăstirii Nechit, judeţul Neamţ, datează din secolul al XIV-lea, când, în apropiere de Tazlău, Nichita Sihastrul înalţă o biserică din lemn cu hramul „Sfântul Nicolae”, care va fi cunoscută drept „Sihastria lui Nichita”. Biserica mănăstirii are hramul „Schimbarea la Faţă” şi paraclisul de la etaj, din acelaşi spaţiu, este închinat Sfinţilor Zenovie şi Zenovia. Cele două altare au fost resfinţite în anul 1987 de vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.