„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Profesorul Nikolaos Xionis, alături de studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi
În perioada 13-16 martie, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae" din Iaşi a primit vizita profesorului conf. univ. dr. Nikolaos Xionis, cadru didactic al Facultăţii de Teologie a Universităţii de Stat „I. Kapodistrias" din Atena. Prezenţa domniei sale în mijlocul studenţilor teologi ieşeni a fost prilejuită de stagiul de mobilitate universitară Erasmus+.
Petrecerea profesorului Nikolaos Xionis în cadrul instituţiei de învăţământ a fost marcată de două prelegeri principale în care s-au evidenţiat elementele teologice esenţiale, comune, dar şi diferite, ale tradiţiei creştine răsăritene şi occidentale.
Prima expunere a avut loc marţi, 13 martie 2018, şi a fost audiată de o parte însemnată a studenţilor. Acesta a prezentat din punct de vedere ortodox învăţătura de credinţă apuseană Filioque şi a subliniat consecinţele istorico-dogmatice ale acestei învăţături în planul general al creştinismului romano-catolic. Prezentarea a debutat cu o scurtă abordare istorică a temei, pentru a sublinia mai apoi faptul că Filioque reprezintă mai mult decât o expresie şi o formulă teologică; acesta exprimă un mod de gândire creştin diferit, antrenând după sine şi un mod diferit de viaţă creştină.
A doua zi, 14 martie 2018, domnul Nikolaos Xionis a susţinut în mijlocul studenţilor masteranzi şi doctoranzi un curs de interpretare critică pe temeiuri ortodoxe a teologiei occidentale. Printre altele, a fost subliniat faptul că teologia occidentală este determinată preponderent, dacă nu aproape exclusiv, de caracterul istoric al vieţii sociale. De-a lungul timpului, tradiţia occidentală a lăsat deoparte din planul vieţii creştine dimensiunea revelaţiei şi a tainei, accentuând preponderent perspectiva ei istorică, ceea ce a condus la o „captivitate" în planul creaţiei a tainei lui Hristos şi a mesajului Său evanghelic.
Pe durata şederii sale, profesorul Nikolaos Xionis a mai participat şi la alte întâlniri informale şi dialoguri cu studenţii teologi. În cadrul acestor întâlniri s-au împărtăşit gânduri, experienţe personale, dar şi sfaturi despre modul în care ar trebui să decurgă formarea duhovnicească şi teologică a studenţilor teologi ieşeni.
(Iuliana Timofti, Andrei Michici - studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi)