„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Program de formare profesională a cântăreţilor bisericeşti
Prin purtarea de grijă şi cu arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a iniţiat la Iaşi un program de formare profesională a personalului neclerical (cântăreţi bisericeşti). Proiectul vizează organizarea de cursuri de muzică bisericească (psaltică) săptămânale, de cursuri pentru acumularea cunoştinţelor de Tipic şi Liturgică, precum şi de minime cunoştinţe religioase.
Componentă de bază a educaţiei creştine, educaţia muzicală bisericească este un proces ce se desfăşoară continuu, sistematic şi unitar pe parcursul mai multor ani de studiu. Disciplina muzică bisericească are ca finalitate receptarea şi practicarea muzicii bisericeşti în duhul Ortodoxiei, în conformitate cu canoanele Bisericii.
Contextul actual, dar şi mărturiile pe care ni le-au lăsat pildă înaintaşii noştri reprezintă pentru noi toţi şanse de a observa şi de a răpunde nevoilor de ordin cultural-misionar care există şi care au existat şi în trecut. Nivelul scăzut şi pregătirea uneori precară a cântăreţilor angajaţi şi neangajaţi dezvoltă nevoia de a lua atitudine şi de a face un efort în scopul promovării calităţii cântării de la strană, un factor deosebit de important pentru buna desfăşurare a lucrării Bisericii în viaţa credincioşilor.
Astfel, prin purtarea de grijă şi cu arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a iniţiat, conform adresei nr. 6053/26.01.2016, un program de formare profesională a personalului neclerical (cântăreţi bisericeşti) la Iaşi. Proiectul vizează organizarea de cursuri de muzică bisericească (psaltică) săptămânale, de cursuri pentru acumularea cunoştinţelor de Tipic şi Liturgică, precum şi de minime cunoştinţe religioase (n.r. Mica Biblie). Tematica abordată constă în aprofundarea studiului notaţiei muzicii psaltice, glasurilor bisericeşti, podobiilor, cântărilor Sfintei Liturghii şi a celor 7 laude bisericeşti, catavasiilor, cântărilor: Triodului, Penticostarului, Octoihului, recitativului liturgic şi citirii corecte a Apostolului, dar şi a cunoştinţelor mai temeinice de liturgică şi tipic, pe fondul unor minime cunoştinţe religioase, în scopul ridicării nivelului de interpretare muzicală-bisericească în stranele din parohii.
Coordonatorul programului şi susţinătorul acestor cursuri este pr. Nichifor Constantin Hrestic, absolvent al studiilor de licenţă şi masterale din cadrul Secţiei de muzică bizantină a Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi şi, totodată, membru fondator al Asociaţei Culturale Byzantion. Cursurile se desfăşoară la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, în sala T17, de regulă în fiecare zi de luni din săptămână, durata cursului fiind de 3 ore. La finalul fiecărei sesiuni de
cursuri se va face o evaluare.
Beneficiarii programului sunt cântăreţii angajaţi şi neangajaţi, fiii de preoţi din Protopopiatele I Iaşi, II Iaşi, III Iaşi, precum şi din alte protopopiate din Arhiepiscopia Iaşilor care solicită înscrierea în program, în baza unei cereri şi a recomandării de la parohia în care îşi desfăşoară activitatea. În prezent există un număr de 54 cursanţi înscrişi.
În urma participării la acest program de formare profesională, cântăreţii angajaţi vor primi o adeverinţă de perfecţionare a studiilor de specialitate (eliberată de Cancelaria protopopiatului) care va servi la dosarul personal, iar cântăreţii neangajaţi şi fiii de preoţi vor primi o adeverinţă de participare (eliberată de Cancelaria protopopiatului) care se va lua în consideraţie în contextul unei eventuale angajări pe post, în urma absolvirii unui examen într-o instituţie acreditată.