„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Proiect Erasmus+ la Şcoala „Varlaam Mitropolitul“ din Iaşi
Şcoala „Varlaam Mitropolitul" din Iaşi s-a bucurat de vizita unui grup de şase elevi şi trei profesori din Spania în perioada 22-28 aprilie 2018, prezenţi în cadrul proiectului Erasmus+ „Europe 1 to 4: Learning through new methodologies". Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de doi ani, 2018 fiind ultimul an de activitate.
Prin intermediul acestui proiect se introduce o nouă metodă de lucru în cadrul Şcolii „Varlaam Mitropolitul", şi anume învăţarea prin cooperare, o metodologie de lucru modernă prin care încercam să ne sprijinim elevii să lucreze în echipe de dragul cooperării, eliminând într-un mod armonios competiţia.
Activitatea a fost structurată pe cinci zile, iar activităţile proiectate în funcţie de obiectivele etapei finale ale proiectului. Ultima secţiune a fost intitulată „Open-minded world: A new vision for education" şi şi-a propus promovarea activităţilor nonformale ca modalitate de învăţare, realizarea unei comparaţii între metoda de învăţare frontală şi cea prin cooperare, identificarea de către elevi a schimbărilor metodologice şi beneficiile acestora, crearea unui jurnal de impresii ce surprinde punctele forte ale proiectului. S-au desfăşurat activităţi tradiţionale în care au fost implicaţi elevii şi profesorii spanioli, dar şi activităţi nonformale la care au participat musafirii însoţiţi de profesorii şi elevii din şcoală.
Până în momentul de faţă s-au desfăşurat patru întâlniri transnaţionale în care s-au analizat rezultatele proiectului şi trei schimburi de experienţă cu elevii. Nouă metodologie de învăţare devine un punct de sprijin în organizarea activităţilor şcolare, aflându-se într-o strânsă legătură cu tema anului: „Celălalt este la fel de important că şi mine!".
„Ne bucurăm foarte mult de posibilitatea de a introduce învăţarea prin colaborare ca o metodologie nouă de lucru şi să putem oferi partenerilor din Spania modele de activităţi bazate pe dezvoltarea emoţională a copilului. La sfârşitul acestui an şcolar, o parte din echipa de lucru a Grădiniţei «Varlaam Mitropolitul» va participa la ultima întâlnire din Spania, în care se va analiza proiectul şi rezultatele obţinute. Ne bucură implicarea şcolii noastre în astfel de proiecte şi ne propunem ca întreaga noastră experienţă dobândită să o punem în slujba micuţilor care ne păşesc în şcoală zilnic", a declarat Andreea Mangalagiu de la Şcoala „Varlaam Mitropolitul".