„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Proiect judeţean de pictură cu tematică religioasă, la Paşcani
Luni, 4 decembrie 2017, la Protopopiatul Paşcani s-a desfăşurat o conferinţă pentru elevi şi cadre didactice, cu tema „Sfântul Nicolae, model de iubire şi dărnicie pentru tineri“. Organizatorul evenimentului a fost Liceul Economic „Nicolae Iorga“ din Paşcani, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi mai multe instituţii din Paşcani: Casa de Cultură, Asociaţia Tinerilor Ortodocşi Români, Clubul Copiilor, Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu“ şi Şcoala „Iordachi Cantacuzino“.
Conferinţa a făcut parte din cadrul proiectului judeţean „Sfântul Nicolae văzut prin ochi de copil“ şi se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate anului 2017, declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti. Aflat la cea de a treia ediţie judeţeană, proiectul vine în sprijinul elevilor talentaţi la pictură şi religie, care pot găsi în persoana Sfântului Nicolae un model de comportament bazat pe respect, credinţă, dreptate.
Invitaţi de onoare la acest eveniment au fost prof. dr. Denisa Elena Mănoiu, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, care a ţinut şi un frumos cuvânt de învăţătură despre valoarea evenimentelor aniversate, pr. prof. dr. Cristian Alexandru Barnea, inspector învăţământ în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pr. Pavel Postolachi, protopop de Paşcani, pr. Eugen Ungureanu şi pr. Ioan Isac de la Parohia „Sfinţii Voievozi“-Paşcani, pr. Dumitru Cristea de la Parohia „Sfântul Gheorghe“ - Paşcani, pr. Dumitru Rusu, preşedintele ATOR Paşcani, profesori de religie, educaţie muzicală şi educaţie plastică.
Activitatea a debutat cu un cuvânt de bun venit din partea părintelui protopop Pavel Postolachi, urmat de prezentarea proiectului judeţean „Sfântul Nicolae văzut prin ochi de copil“ de către subsemnata, profesor de religie la Liceul Economic „Nicolae Iorga“ Paşcani. Proiectul s-a desfăşurat pe trei secţiuni, după cum urmează: Concurs de pictură religioasă organizat cu prilejul Zilelor Liceului Tehnologic Economic „Nicolae Iorga“ - Paşcani, la care au participat elevi de la şcolile din judeţul Iaşi ce au pictat chipul blând al Sfântului Nicolae; Conferinţă tematică susţinută la Protopopiatul Paşcani de pr. Cristian Alexandru Barnea, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, care a vorbit despre viaţa şi minunile Sfântului Ierarh Nicolae, şi de pr. Eugen Ungureanu de la Parohia „Sfinţii Voievozi“ - Paşcani, care a vorbit despre importanţa şi actualitatea sfintelor icoane în viaţa credincioşilor; Excursie tematică „Călătoresc şi învăţ. Mănăstirea «Sfântul Nicolae» din Probota, monument de patrimoniu cultural mondial“, ce reprezintă suportul aplicativ al activităţilor din cadrul proiectului.
Activităţile cultural-artistice, coordonate de către Gheorghe Constantin Arşinel, profesor de educaţie muzicală la Liceul Economic „Nicolae Iorga“ - Paşcani, şi de Florentina Rusu, respectiv Simona Apetrei, profesori la clasa a II-a, au contribuit la sensibilizarea ascultătorilor cu privire la conştientizarea valorilor cultural-artistice româneşti.
Lucrările plastice care formează obiectul expoziţiei de la Casa de Cultură a Municipiului Paşcani sunt realizate de elevi din clasele gimnaziale şi liceale, de la mai multe instituţii şcolare din judeţul Iaşi. La finalul activităţii au fost premiaţi cei mai talentaţi 45 elevi, câstigători ai concursului de pictura religioasă, care, pe lângă dulciuri şi diplome, vor beneficia de o excursie la Mănăstirea Probota, judeţul Suceava, excursie ce va avea loc astăzi, 9 decembrie 2017.
La final, domnul director Gheorghe Spiridon a mulţumit celor prezenţi pentru participarea la activităţile din cadrul proiectului, precum şi sponsorilor care au contribuit la buna organizare a acestora, urându-le sărbători cu pace şi bucurie sfântă.