„În vremea aceea Iisus era ziua în templu și învăța, iar noaptea, ieșind, o petrecea pe muntele ce se cheamă al Măslinilor. Și tot poporul venea dis-de-dimineață la El în templu, ca să-L asculte. Iar
Proiect ROSE implementat la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi
Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi este beneficiar al unui grant, finanţat din Schema de granturi pentru licee, derulată în cadrul Proiectului privind Învăţământul Secundar - ROSE, proiect finanţat conform Acordului de Împrumut nr. 8481-RO, semnat între Guvernul României şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în scopul realizării Subproiectului intitulat „Performanţe crescute pentru un bacalaureat de succes”.
Proiectul, derulat pe parcursul a patru ani (2018-2022) în baza acordului de grant nr. SGL/RII/630/02.10.2018, îşi propune ca obiectiv general creşterea nivelului de cunoştinţe, formarea aptitudinilor şi competenţelor necesare pentru promovarea examenului de bacalaureat şi tranziţia de la viaţa de liceu la învăţământul terţiar sau către accesul pe piaţa muncii, precum şi participarea elevilor de liceu la viaţa activă. Aceasta se va realiza prin creşterea numărului de elevi care îşi continuă studiile sau îşi găsesc un loc de muncă ca urmare a programelor remediale, de dezvoltare personală, dar şi a celor extra-curriculare.
În acest sens, în perioada 15-18 martie 2019, o parte dintre elevii înscrişi în grupul-ţintă au participat la două activităţi din cadrul Proiectului ROSE, incluse în rândul celor care privesc „Organizarea şi desfăşurarea de activităţi în vederea creşterii interacţiunii elevilor cu modele pozitive/negative”.
Astfel, sub titlul „Unde ne sunt rădăcinile, acolo ne sunt şi aripile!”, elevii seminarului dorohoian, coordonaţi de preoţii profesori Paul Andrei Smeu şi Cosmin Constantin Pristavu, au efectuat o vizită la biserica monument istoric cu hramul „Sfântul Nicolae”, din localitatea Suharău, judeţul Botoşani. Întâmpinaţi de parohul bisericii, preotul Adrian Nazare, elevii au dobândit informaţii privind trecutul aşezării şi istoricul bisericii şi au „răsfoit” biografiile celor care s-au implicat de-a lungul vremii în zidirea şi conservarea bisericii. Cu toţii au ajuns la concluzia că numai cunoscându-ne „rădăcinile”, putem să ne bucurăm de prezent şi să dobândim „aripi” pentru a călători spre viitor.
Cealaltă activitate, aşezată sub titlul „Educaţia - călătorie spre centrul «sinelui» şi spre «inima» aproapelui”, s-a concretizat într-o vizită la unitatea de asistenţă medico-socială din aceeaşi localitate, un loc pe care 24 de persoane vârstnice şi cu diferite afecţiuni îl numesc „acasă”. După cuvântul de bun venit din partea conducerii unităţii, elevii au susţinut un mic recital de cântece patriotice şi de poezii, au împărţit fructe şi materiale catehetice specifice Postului Mare şi au intrat în dialog cu beneficiarii unităţii, valorificând şi concretizându-şi pregătirea şi, totodată, alinând dorul de comunicare şi de comuniune al celor internaţi.