„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
Proiectul CSN „Dialoguri la ţintă“: Toleranţa cultural-religioasă versus radicalism
Trăind într-o societate diversă, în care libertatea fiecăruia se cere respectată cu orice preţ, ideea de toleranţă cultural-religioasă se impune ca o condiţie sine-qua-non, mai ales în contextul democraţiei şi al respectării identităţii cultural-religioase. Totuşi, această idee a ajuns astăzi, pentru multe minorităţi, ideologie şi, profitând de anumite contexte favorabile, îşi cer de multe ori drepturi ilegitime, pe care vor să le impună majorităţii, astfel făcând loc unui nou tip de discriminare, acela al minorităţii asupra majorităţii. Care este echilibrul dintre toleranţă şi radicalism, calea de mijloc între discriminare şi acceptarea alterităţii celuilalt?
Acest subiect a fost abordat, alături de prof. Iulian Damian, cu elevii clasei a VIII-a C de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi" din Iaşi, vineri, 27 aprilie 2018. Elevii s-au arătat foarte interesaţi de subiect, deoarece i-a ajutat să înţeleagă mai bine mecanismul, atât din punct de vedere social, cât şi din punct de vedere psihologic, al manifestării ambelor tipuri de comportament, radicalist şi tolerant.
Cu privire la comportamentul religios, profesorul a afirmat că fanatismul de orice fel nu este indicat şi, cu atât mai puţin, acceptat în Biserică, cei care manifestă un astfel de comportament fiind în eroare şi în pericol de a se îndrepta pe căi greşite. De asemenea, toleranţa nu trebuie să se transforme într-o acceptare iraţională a tot ce e nou, ca să nu se ajungă la un sincretism cultural-religios şi să riscăm să ne pierdem propria identitate.
Discuţia s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Dialoguri la ţintă", organizat de comunitatea Colegiului „Sfântul Nicolae" (CSN) din Iaşi, cu sprijinul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. „Mulţumim inspectoarei Denisia Mănoiu şi conducerii Colegiului Naţional «Costache Negruzzi» pentru deschiderea oferită. De asemenea, mulţumim profesorului Iulian Damian, lector doctor pe disciplina istoria religiilor la Facultatea de Teologie Ortodoxă «Dumitru Stăniloae» din Iaşi, pentru răspunsul afirmativ pe care l-a dat invitaţiei noastre faţă de acest proiect, atât anul trecut, cât şi anul acesta. Sperăm în continuare să menţinem o colaborare frumoasă", a spus Teodor Pascariu de la Colegiul „Sfântul Nicolae" din Iaşi.