„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Proiectul „Dăruieşte un zâmbet” continuă şi în noul an universitar
Unul dintre proiectele care a devenit tradiţie pentru comunitatea Colegiului „Sfântul Nicolae” din Iaşi este „Dăruieşte un zâmbet”. Săptămânal, copilaşi din mediile defavorizate sunt aduşi de preotul paroh la cabinetul medicului stomatolog pentru a beneficia de un control gratuit.
„Dăruieşte un zâmbet are ca obiectiv aducerea copiilor defavorizaţi din parohiile rurale în vizită la unul din cabinetele stomatologice partenere, pentru un consult gratuit. Alături de acest obiectiv principal se adaugă şi dorinţa de a implementa o educaţie cu privire la ceea ce înseamnă sănătatea şi igiena stomatologică, copiii beneficiind şi de un kit pentru îngrijire corporală.
Anul acesta, proiectul se bucură de sprijinul şi dedicarea a doi doctori stomatologi: dr. Elisabeta Elena Frâncu şi dr. Andrada Costea. Proiectul se desfăşoară de două ori pe săptămână, copiii fiind aduşi de preotul paroh şi însoţiţi de voluntarii proiectului la cabinetele stomatologice. După fiecare consultaţie, copiii primesc din partea voluntarilor un kit de îngrijire, dulciuri şi fructe.
Proiectul însumează până la acest moment ajutorarea a peste 100 de copii din parohiile sărace din împrejurimile oraşului Iaşi. „«Dăruieşte un zâmbet» este o campanie de promovare a sănătăţii orale care a derulat timp de doi ani un demers educaţional cu scopul informării şi conştientizării copiilor privind importanţa igienei orale. Ne bucurăm să fim parteneri ai acestui frumos proiect şi consider că este o responsabilitate promovarea sănătăţii orale pentru a oferi cât mai multor copii defavorizaţi şansa de a avea un zâmbet sănătos. Felicit voluntarii proiectului pentru implicare, seriozitate, şi împreună cu cei care ne sunt alături să aducem un strop de bucurie în viaţa copiilor. Un stil de viaţă sănătos începe cu un zâmbet frumos!”, ne-a declarat dr. Andrada Costea.
Activitatea are la bază colaborarea între asistentul social, preotul paroh şi medicul stomatolog, alături de care se adaugă efortul voluntarilor pentru a asigura cadrul necesar desfăşurării activităţii. „În vremurile acestea în care tinerii sunt din ce în ce mai angrenaţi în era tehnologiei, a egoismului şi a nepăsării faţă de aproapele, este surprinzător să mai vezi tineri care se oferă să fie făuritori de zâmbete pentru nişte îngeri şi să le aducă zâmbetul pe buze. Consider că fiecare clipă petrecută în faţa altei fiinţe umane reprezintă o ocazie de a ne exprima cele mai importante valori şi de a influenţa pe cineva cu umanitatea noastră. Putem să schimbăm lumea în bine, om cu om”, a adăugat dr. Elisabeta Elena Frâncu.
„Nu putem face o diferenţă între clasele sociale, referindu-ne la copii în speţă, dar cei ce pe care i-am cunoscut la acest proiect poartă în suflet o fericire şi simplitate aparte. Faptul că primesc ceva la care nu au acces le redă pe faţa lor o experienţă de nedescris în cuvinte. Bucuria aceasta o simţim şi noi, voluntarii, simţi o legătură şi interferenţa care îţi aduce o stare de linişte, bucuria de a face un bine şi, totodată, amintirea de a te elibera de cotidian şi a păşi în acea simplitate angelică”, a subliniat Gabriel Bibire, voluntar în cadrul proiectului.
Spre deosebire de celelalte activităţi ale Colegiului „Sfântul Nicolae”, proiectul „Dăruieşte un zâmbet” a desfăşurat mai multe ediţii şi pe parcursul verii. Deşi voluntarii proiectului se aflau într-o perioadă de vacanţă, aceştia au răspuns cu drag implicării în cadrul acestei activităţi. Prin efortul constant al acestora şi al medicului stomatolog, au avut loc 10 ediţii în cadrul cărora au fost ajutaţi peste 30 de copii.
Toţi cei care doresc să sprijine misiunea acestuia, o pot face oferind produse de igienă orală la standul amplasat în recepţia Colegiului „Sfântul Nicolae”, sau oferind un consult gratuit (în cazul medicilor stomatologi). Cei care doresc să afle mai multe detalii despre această iniţiativă o pot face accesând pagina de Facebook - Dăruieşte un zâmbet, sau apelând numărul 0753 597 177 - Ionela Abunei, coordonator de proiect.