„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Promoţia 2002-2007 a Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Suceava a sărbătorit 10 ani de la absolvire
Momente încărcate de emoţie şi nostalgie la Câmpulung Moldovenesc, unde sâmbătă, 29 iulie 2017, absolvenţii promoţiei 2002-2007 a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei" din Suceava, unii însoţiţi de familii, s-au reîntâlnit cu ocazia împlinirii a 10 ani de la finalizarea cursurilor. Agenda aniversării a început de dimineaţă cu Sfânta Liturghie oficiată în Biserica „Sfântul Nicolae", la finalul căreia s-a oficiat slujba Parastasului pentru profesorii trecuţi la Domnul şi o slujbă de Te Deum, după care au urmat felicitările, strigarea catalogului şi cuvântările aniversare. La eveniment a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
Despre reîntâlnirea foştilor seminarişti suceveni, unii veniţi chiar din alte eparhii sau de peste hotare, ne-a oferit detalii pr. prof. dr. Ilie Macar, diriginte al promoţiei 2002-2007 şi paroh la Biserica „Sfântul Nicolae" din Câmpulung Moldovenesc: „Cu mare bucurie am primit propunerea din partea foştilor mei elevi cărora le-am fost diriginte, de a aniversa împlinirea a 10 ani de la absolvirea Seminarului Teologic Liceal «Mitropolitul Dosoftei» din Suceava, la Câmpulung Moldovenesc. Ca un adevărat părinte iubitor, Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, a binevoit să fie în fruntea soborului de preoţi profesori şi absolvenţi, prezidând Sfânta Liturghie oficiată în ziua de 29 iulie 2017, în Biserica «Sfântul Nicolae» din Câmpulung Moldovenesc, rostind rugăciunea de mulţumire şi cuvântul de învăţătură în care a apreciat gestul absolvenţilor de acum zece ani de a aduce mulţumire lui Dumnezeu la acest moment jubiliar. În calitate de diriginte evidenţiez faptul că mai mult de două treimi dintre foştii mei elevi au reuşit să se adune pentru revederea de 10 ani; dintre cei 32 de absolvenţi, doar 7 au devenit preoţi, alţii slujind Biserica fie în calitate de profesori de religie sau cântăreţi bisericeşti de elită, fie în mass-media bisericească, iar o parte dintre ei s-au specializat în alte domenii de activitate: medicină, inginerie, economie, anteprenoriat etc. În partea a doua a desfăşurării evenimentului, când a avut loc strigarea catalogului şi fiecare absolvent a prezentat realizările personale din ultimii 10 ani, am trăit un moment de adâncă emoţie, amintindu-mi de prima zi când i-am cunoscut, de creşterea lor prin instrucţie şi educaţie şcolară, de exuberanţa lor tinerească, dar şi de frământările şi neliniştile lor. Toţi profesorii prezenţi la aniversare au apreciat calitatea acestei clase, numind-o «de elită», pentru numărul covârşitor al elevilor serioşi şi studioşi, care căutau sensul vieţii şi rostul trecerii lor prin timp. A fost un moment emoţionant, de comuniune între foştii absolvenţi şi profesori, fiecare exprimându-şi impresiile şi amintirile din perioada celor cinci ani de împreună-lucrare pentru formarea lor educaţională şi spirituală. Am apreciat în mod deosebit seriozitatea, demnitatea şi caracterul acestor tineri asupra cărora educaţia creştină dobândită şi în cei cinci ani de seminar a lăsat o puternică amprentă, care reiese în mod evident din realizările profesionale de până acum, dar şi din viaţa familială. Bucuria acestei reîntâlniri nu ar fi fost posibilă fără strădania deosebită a tinerilor inimoşi Gheorghe-Ştefan Adăscăliţe, tehnoredactor în cadrul Editurii Doxologia şi protopsalt, şi Tudorel-Constantin Rusu, redactor în cadrul Sectorului cultural şi comunicaţii media al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei".
Ce ne-au declarat foştii seminarişti
„De mult aşteptată şi atent pregătită de oameni cu suflet mare, revederea de 10 ani a fost o adevărată oază de îndestulătoare bucurie. Dacă acum 10 ani păşeam pragul seminarului temători şi poate nesiguri înspre noi orizonturi, revederea de acum ne-a confirmat faptul că am înţeles lecţia cea mai importantă din şcoală devenirii: indiferent de haina ce o porţi, eşti chemat să Îl porţi pe Hristos şi prin purtarea ta să Îl mărturiseşti altora. Ne-au fost alături părinţii şi îndrumătorii noştri, ca semn că nu ne-au uitat şi ne preţuiesc în continuare. Ca tot ce e frumos a trecut repede; ne-am despărţit totuşi cu nădejdea că ne vom revedea curând, nelăsând ca spaţiul şi timpul să umbrească prietenia noastră" - Bogdan Halip, şef de promoţie, actualmente medic chirurg în Elveţia.
„O adevărată emoţie să îmi revăd colegii după atâţia ani şi să ne împărtăşim bucuriile, neliniştile şi împlinirile noastre. Impresionant a fost faptul că nimeni nu a vorbit despre averile materiale acumulate, ci despre cele sufleteşti, despre familie, despre alegerile profesionale atât de diferite pe care le-am făcut fiecare dintre noi, şi anume: medicină, jurnalism, managementul afacerilor, I.T., silvicultură, justiţie şi, nu în ultimul rând, şi poate cel mai înălţator şi greu, slujirea lui Hristos prin primirea harului Duhului Sfânt prin Taina Sfintei Hirotonii" - Cătălin-Ioan Rusu, grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.
„Iniţial, am plecat cu inima îndoită spre Câmpulung Moldovenesc. Ştiam că mă voi reîntâlni cu oameni cu care am împărţit timp de cinci ani aceeaşi clasă, aceeaşi capelă şi uneori aceeaşi cantină, dar de care m-am despărţit brusc după absolvirea seminarului, fiecare pornind pe drumul său. Ţin să menţionez că nu am reuşit să păstrez o legătură strânsă decât cu câţiva colegi, despre ceilalţi neştiind decât frânturi: că unul s-a căsătorit, că altul s-a mutat în străinătate, că altul şi-a găsit de muncă într-un alt domeniu. La strigarea catalogului de către părintele diriginte, am simţit cum fiecare coleg a «spart gheaţa» prin răspunsul energic «prezent!». Cred că bucuria lor a fost autentică, văzând cum povesteau ce au făcut în toţi aceşti ani, dar şi amintirile lor din timpul seminarului. M-am bucurat să-mi revăd profesorii şi m-a impresionat încă o dată dragostea părintească pe care părintele diriginte ne-o poartă până în ziua de azi. Vreau să le mulţumesc celor care s-au implicat în acest eveniment şi îmi pare rău că nu am reuşit să stau până la sfârşit şi să mă întâlnesc şi cu colegii care au ajuns puţin mai târziu" - Mihai Chira.
„A fost o reîntâlnire foarte emoţionantă şi, zic eu, reuşită. Cu toţii am trăit la intensitate maximă fiecare moment al evenimentelor de sâmbătă. Ziua a început la ora 8:30 cu săvârşirea Sfintei Liturghii, la Biserica «Sfântul Nicolae» din Câmpulung Moldovenesc, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, printre ei numărându-se şi pr. prof. dr. Macar Ilie, dirigintele nostru, alături de alţi profesori, dar şi colegi de-ai noştri. Festivităţile au continuat mai apoi la Restaurantul «Eden» din Câmpulung Moldovenesc, unde IPS Părinte Pimen, în deschiderea momentului festiv, a rostit un cuvânt de învăţătură A urmat apoi strigarea catalogului de către pr. prof. dr. Macar Ilie, festivitatea continuând cu prezentarea fiecărui coleg şi cuvintele de felicitare din parte profesorilor prezenţi. Am avut parte de o atmosferă relaxată, familială aş putea spune, chiar dacă au trecut deja 10 ani de la absolvirea seminarului. Alocuţiunile rostite ne-au marcat, fiindcă am găsit în ele ceea ce ni se potriveşte fiecăruia în parte. Pot spune că am fost cu adevărat o promoţie binecuvântată, având în vedere multitudinea de domenii în care am ajuns să activăm fiecare. Avem colegi preoţi, medici, ingineri, manageri, lucrători în justiţie, redactori, profesori, încât putem spune cu tărie că facem cinste Bisericii oriunde ne aflăm. Mulţumim Bunului Dumnezeu pentru tot ajutorul primit în aceşti 10 ani, şi, nădăjduind că vom ajunge să sărbătorim şi peste alţi 10 ani, rugăm pe Domnul Hristos să ne dăruiască tuturor cele de folos spre mântuire" - Gheorghe Ştefan Adăscăliţe, tehnoredactor la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.