„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Protejaţi Biserica! Păstraţi-vă Biserica strămoşească şi susţineţi-o!“
La Catedrala Mitropolitană din Iaşi, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în această duminică de trei ierarhi: Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Koriţá (Albania), Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande. Sute de credincioşi au participat la slujba arhierească, în timp ce alte câteva mii de pelerini au ascultat Sfânta Liturghie aşteptând la rând pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Neofit Zăvorâtul.
Ieşenii şi pelerinii veniţi în aceste zile în capitala Moldovei au participat ieri, 16 octombrie, în Catedrala Mitropolitană, la Sfânta Liturghie arhierească. Slujba a fost oficiată de trei ierarhi: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Koriţá (Albania), şi Preasfinţitul Părinte Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei şi Noii Zeelande. Răspunsurile la strană au fost date de Corul Sanctus şi Corul Chivotul.
„Sfinţii nu s-au identificat pe ei înşişi cu cei buni“
La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Ioan de Koriţá a rostit cuvântul de învăţătură, explicând în prima parte Evanghelia zilei - pilda semănătorului: „Ni se întâmplă tuturor, atunci când citim Evanghelia, să ne identificăm cu cei buni, cu exemplele pozitive. Auzind şi Evanghelia din această zi, probabil ne gândim că noi suntem pământul cel bun şi alţii sunt pământurile care nu au rodit. Acest lucru este o greşeală; sfinţii nu s-au identificat pe ei înşişi cu cei buni, pentru că ei ştiau că ceva greşit se găseşte înlăuntrul lor şi căutau tratament pentru aceasta. Şi căutând medicamentul, au găsit cuvântul Evangheliei. Au plantat seminţe ale Evangheliei în inimile lor şi acestea au rodit înlăuntrul lor sute de roade. Aici trebuie să mai menţionez un lucru: pentru a ajunge la roade, e necesar un lung proces. Noi am vrea toate să vină deodată, uitând că seminţele au nevoie de timp pentru a ajunge fructe. Seminţele Evanghelie cer din partea noastră o credinţă puternică şi evlavie. Un foarte cunoscut filosof şi teolog - Nikolai Berdiaev - a spus că fiecare cuvânt al Evangheliei este doar o sămânţă şi că aceste seminţe sunt doar începutul procesului de dezvoltare. Aş vrea să-mi amintesc şi mie şi să vă amintesc şi dumneavoastră să încercăm să sădim seminţele Evangheliei în inimile noastre, pentru că ele vor aduce în noi roade şi ne vom bucura atât noi, cât şi cei din jurul nostru“.
„A distruge este foarte uşor, dar a rezidi este foarte greu“
La final, Mitropolitul de Koriţá le-a explicat credincioşilor ieşeni situaţia dificilă a Bisericii Ortodoxe din Albania şi i-a îndemnat pe aceştia să protejeze Biserica Ortodoxă Română şi valorile ei, mulţumind în permanenţă lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-au primit: „Protejaţi Biserica! Păstraţi-vă Biserica strămoşească şi susţineţi-o! Aveţi grijă, căci a distruge este foarte uşor, dar a rezidi este foarte greu. Apreciaţi şi mulţumiţi lui Dumnezeu pentru ceea ce v-a dăruit; uneori când avem anumite lucruri nu ştim să mulţumim, doar atunci când le pierdem înţelegem ceeea ce am avut. Vă rog din nou să vă păstraţi Biserica, pentru că ea este o binecuvântare pentru dumneavoastră, pentru copiii dumneavoastră şi pentru nepoţii dumneavoastră“.
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan le-a mulţumit celor doi arhierei ce au slujit împreună cu el Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Mulţumiri şi un cuvânt de binecuvântare au fost adresate şi credincioşilor prezenţi la slujbă sau celor aflaţi la rând pentru a se închina la sfintele moaşte: „Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi şi să vă răsplătească osteneala! Atât celor care aţi fost prezenţi la slujbă, cât mai ales celor care aţi stat la rând în ploaie, timp de multe ceasuri, să vă dăruiască Dumnezeu tot ceea ce ştie El că este bine în această viaţă şi ceea ce ştim şi noi că este bine în veşnicie, adică mântuirea sufletelor“.
La slujbă au asistat câteva sute de credincioşi. Alte câteva mii de pelerini au ascultat Sfânta Liturghie aşteptând la rând pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi ale Sfântului Neofit Zăvorâtul.