„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
PS Ignatie: „Când noi urâm pe cineva, deja l-am ucis în inima noastră”
Miercuri, 29 august 2018, de sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Rusca, Protopopiatul Huşi, cu prilejul hramului sfântului locaş.
În omilia rostită cu acest prilej, Preasfinţia Sa a făcut referire la păcatul urii, al geloziei şi al invidiei, născut în Irodiada faţă de Sfântul Proroc Ioan Botezătorul: „Când noi urâm pe cineva, deja l-am ucis în inima noastră. Ura naşte în sufletul nostru tendinţa de a-l ucide din punct de vedere spiritual pe cel de lângă noi. Păcatul urii este groaznic, dacă îl lăsăm să pătrundă în inimile noastre. Când urăşti pe cineva se instaurează în inima ta o stare de nelinişte, de întunecime a gândurilor. Numai simpla amintire a numelui acelei persoane declanşează o stare de nelinişte, de tulburare, care duce la răzbunare. Căci păcatele se cer unele pe altele. Păcatul urii, în mod inevitabil, cere răzbunare”.
De asemenea, ierarhul Huşilor a vorbit despre urmările nefaste ale urii în viaţa personală şi în cea socială: „Vedem multă răutate în lume, pentru că în spatele acesteia este ura. Aceasta naşte nenumărate păcate în sufletele oamenilor, iar ele se repercutează asupra celor din jurul nostru şi transformă contextul social în care trăim, într-un iad. (...) Când avem momente de ură, de răutate, să-I cerem lui Dumnezeu ajutor, ca El să ne dăruiască cel puţin atâta dragoste, pe câtă ură este în noi, cel puţin atâta bunătate, pe câtă dorinţă de răzbunare se sălăşluieşte în noi, cel puţin atâta lumină a gândurilor, pe câtă întunecime avem când vrem să ne revanşăm în chip răutăcios faţă de cineva”.
Cu ocazia acestei prime slujiri în Parohia Rusca, Părintele Episcop Ignatie a oferit părintelui paroh Irinel Scorţanu, în dar, Sfântul Antimis.