„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
PS Ignatie: „Să mărturisim adevărul în deplină smerenie şi nobleţe!”
În seara zilei de marţi, 28 august, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat slujba Vecerniei Mari, unită cu Litia, în Biserica „Sfântul Ioan” din municipiul Huşi, cu prilejul hramului sfântului locaş.
La finalul slujbei, Preasfinţia Sa a descris celor prezenţi momentul dramatic al uciderii Sfântului Ioan Botezătorul, explicând motivul pentru care Biserica îl sărbătoreşte: „Irod îl asculta pe Sfântul Ioan şi vedea sfinţenia vieţii sale, sfinţenie care transpărea din capacitatea de a mărturisi adevărul. Un om sfânt nu poate decât să mărturisească adevărul şi să se pună în slujba lui. Noi, oameni păcătoşi, care ne lăsăm purtaţi de interese meschine, oameni care nu suntem sinceri cu noi înşine, ne punem de multe ori în slujba minciunii. (...) Omul păcătos nu poate să aibă inteligenţă duhovnicească. (...) De ce Biserica sărbătoreşte acest moment dramatic, al tăierii capului Sfântului Ioan? Sfântul Ioan Botezătorul, ca cel care a înţeles cel mai bine rostul venirii lui Hristos în lume, face mărturisirea cea mai dreaptă, cea mai autentică despre Dumnezeu-Omul: «Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii!». În moartea lui, Sfântul Ioan s-a identificat cu moartea lui Hristos, bineînţeles la o scară mult mai mică. A murit pentru păcatul acela nesăbuit al lui Irod şi al Irodiadei”.
„Este foarte important să mărturisim adevărul în deplină smerenie şi nobleţe şi să nu ne punem niciodată în slujba minciunii”
„Noi toţi trebuie să avem tăria extraordinară de a mărturisi împotriva netrebniciei şi a mizeriei care se poate aşeza cu multă perfidie în sufletul nostru sau în sufletele celor din jur. Nu o putem face decât cu o singură condiţie: noi avem această tendinţă de a fi justiţiari, şi îl invocăm ca exemplu pe Sfântul Ioan, dar ne scapă un aspect esenţial: dacă vrei să fii aspru precum Sfântul Ioan, du o viaţă de sfinţenie ca a lui. Atunci ai legitimitatea duhovnicească să fii aspru cu păcatele celor din jur. Noi putem să facem altceva: să avem curajul să mărturisim adevărul, iar unde simţim că lucrurile nu funcţionează cum trebuie, cu discreţie şi smerenie, să tragem un mic semnal de alarmă. Este foarte important să mărturisim adevărul în deplină smerenie şi nobleţe şi să nu ne punem niciodată în slujba minciunii.”
La final, părintele paroh Isidor Melinte a mulţumit ierarhului Huşilor pentru participarea la hramul Parohiei „Sfântul Ioan” şi pentru cuvântul de folos duhovnicesc rostit.