„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
PS Ignatie: „Smerenia este sursa raportării drepte la ceilalţi“
Ieri-dimineaţă, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Miclăuşeni, judeţul Iaşi, înconjurat de preoţii participanţi la cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale de definitivat şi gradul II în preoţie.
Ierarhul Huşilor a vorbit celor prezenţi despre modul în care trebuie să ne raportăm la cei din jurul nostru, model fiindu-ne Hristos: „Hristos ne atenţionează că atunci când căutăm doar propria noastră voie, judecăţile noastre devin subiective şi au în vedere doar interese meschine. Hristos ne spune să judecăm cu judecată dreaptă, iar nu după înfăţişare. Nu reuşim să evaluăm pe cei din jurul nostru drept, duhovniceşte, pentru că noi încercăm mai întâi să ne facem propria noastră voie, iar nu a semenului nostru. Ne punem pe noi mai întâi, facem caz de persoana noastră, de calităţile şi părerile noastre. Toate acestea, cumulate, nu fac altceva decât să contribuie la egoismul nostru. De aceea îi judecăm pe cei din jur într-un fel în care nu-i ajutăm să se redreseze, ci să se afunde mai mult în mocirla păcatului. Smerenia este sursa raportării drepte la ceilalţi, sursa reală a evaluării şi întelegerii lor“.
Totodată, Părintele Episcop Ignatie a arătat că atenţia şi cinstea pe care le căutăm din partea oamenilor este în contrast cu slava lui Dumnezeu: „Hristos nu a căutat slava de la oameni. În momentul în care noi căutăm să fim apreciaţi de oameni, adulaţi, atunci dragostea dintre noi se micşorează, nu mai are aceeaşi strălucire şi consistenţă. Am încredinţarea lăuntrică a faptului că noi nu reuşim să ne iubim unii pe alţii pentru că noi căutăm mai mult slava oamenilor decât slava lui Dumnezeu. Iar când facem aceasta, dragostea se dezrădăcinează din inima noastră“.
La Mănăstirea Miclăuşeni au debutat joi cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale de definitivat şi gradul II în preoţie. Cursurile constau în seminarii şi ateliere interactive susţinute de profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, precum şi de alţi profesori invitaţi special la acest eveniment sau ierarhi din eparhiile mitropoliei. La aceste cursuri participă preoţi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.