„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
PS Macarie, la hramul Mănăstirii Sihăstria
Ieri, 8 septembrie, Mănăstirea Sihăstria, una dintre cele mai vechi aşezări monahale nemţene, şi-a sărbătorit hramul istoric - Naşterea Maicii Domnului.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul românilor ortodocşi din Europa de Nord, alături de un sobor de slujitori ai mănăstirilor şi parohiilor din apropiere şi în prezenţa mulţimii de pelerini şi închinători, veniţi la Sihăstria de la primele ore ale dimineţii.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Macarie a rostit un cuvânt de învăţătură în care a prezentat importanţa praznicului Naşterii Maicii Domnului: „Acum, la începutul Anului bisericesc, prăznuim gingăşia, smerenia, blândeţea, prăznuim familia binecuvântată de Dumnezeu, paternitatea şi maternitatea, deoarece într-o lume frământată şi bulversată, stăpânită de puterea celui rău, s-a născut o copilă gingaşă, smerită, blândă şi iubitoare, care avea să devină Maica lui Dumnezeu. Această prăznuire este plină de smerenie, fiindcă Dumnezeu a binevoit să binecuvânteze pe smeriţii şi drepţii Părinţi Ioachim şi Ana, care erau stigmatizaţi de contemporanii lor, pentru faptul că nu puteau de naştere la prunci. În ochii lumii, păreau nedrepţi şi păcătoşi, însă Dumnezeu, care pe toate le vede şi le cunoaşte, i-a ales ca vase cinstite, fiindcă judecata Lui este dreaptă şi nepărtinitoare. Ea nu ţine de criteriile acestei lumi şi la socotelile ei, ci vede şi cunoaşte, apoi răsplăteşte pe cel drept […]. Astfel, Maica Domnului s-a făcut scară între pământ şi cer, căci prin ea s-a pogorât la noi Făcătorul a toate. Din Preacuratul ei trup a luat trup Fiul lui Dumnezeu şi, de aceea, trebuie să înţelegem că Dumnezeu îi binecuvântează şi îi umple de har pe cei smeriţi, pe cei credincioşi şi rugători […]. Aşadar, preaiubiţii mei, să îi urmăm pe dumnezeieştii părinţi în viaţa noastră de familie şi, atunci când ne este greu, atunci când ne simţim împovăraţi, să privim cu credinţă la icoana Sfinţilor Ioachim şi Ana, care ţin cu bucurie pe braţele lor pe cea mai minunată şi gingaşă copilă pe care a dat-o omenirea - Maica Domnului […]. În aceste vremuri, când este atacată familia binecuvântată, naşterea de copii, când fetele tinere sunt răpite în amiaza mare, în aceste vremuri grele şi apăsătoare, să strigăm împreună către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu”.
Pe parcursul zilei, credincioşii prezenţi la Mănăstirea Sihăstria s-au închinat înaintea raclei care adăposteşte moaştele celor 30 de sfinţi, dar şi la o părticică din lemnul Sfintei Cruci. De asemenea, ei au mai putut vizita mormântul şi chilia în care a vieţuit părintele Cleopa. După plecarea sa la cele veşnice, chilia şi mormântul au devenit locuri de pelerinaj pentru cei care au nădejdea că părintele Cleopa le este mijlocitor înaintea lui Dumnezeu şi după adormirea sa, aşa cum a făsut-o în timpul vieţii, după propria-i mărturisire: „Pe nimeni n-am întors în deşert de la uşa chiliei mele. Ci am deschis uşa chiliei şi a cuvântului tuturor celor care au venit la mine, ştiind că odată cu fiecare om intră şi Hristos în chilia mea”.