„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Regal de colinde la Paşcani
În atmosfera duhovnicească, creată de versul duios al colindelor noastre străbune şi de minunatele cântări bisericeşti, ne apropiem cu emoţie sfântă de staulul Betleemului, unde, în urmă cu 2000 de ani, S-a născut Hristos, Domnul nostru. Fiecare din noi simţim, în mişcările, în vorbele, în trăirea noastră, în pregătirile care se fac, o atmosferă specifică timpului: aceea a unei tainice aşteptări. În acest an, la ceasul serii de duminică, 18 decembrie, Corala „Învierea“ a Protopopiatului Paşcani a adresat o invitaţie credincioşilor municipiului de a fi prezenţi la un spectacol de colinde organizat de către Protopopiatul Paşcani, în sala de spectacole a Casei de Cultură „Mihail Sadoveanu“.
A fost unul din momentele mult aşteptate de credincioşii oraşului, ceea ce a explicat numărul mare de spectatori prezenţi la eveniment. Deschiderea a aparţinut părintelui protoiereu Pavel Postolachi, care a introdus armonios timpul actual al zilelor noastre în timpul în care omenirea aştepta, acum 2000 de ani, Naşterea Domnului Iisus Hristos. Concertul a fost unul de înaltă ţinută artistică şi duhovnicească, ridicând în picioare spectatorii prezenţi în sală, aceştia aplaudând la multe din piesele intonate. Concertul a alcătuit un număr de 22 de cântări, care au exprimat pe deplin bucuria Naşterii Domnului Iisus şi care au cucerit de la primele intonaţii auditoriul prezent. Finalul a fost cu adevărat înălţător atunci când toţi cei prezenţi, de la cel mai mic până la cel mai mare, alături de corală, au intonat colindul „O, ce veste minunată!“.
Considerăm concertele susţinute de către Corala „Învierea“ acte importante de misiune şi de promovare a culturii creştine din zonă, cu un impact major pentru poporul dreptcredincios, mai ales în acest context actual al vremurilor pe care le trăim. Mulţumim preoţilor din protopopiat care au găsit timp pentru a se implica într-un astfel de proiect.
Alese mulţumiri adresăm părintelui dirijor Ioan-Florin Călăraşu de la Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ şi următorilor preoţi care alcătuiesc Corala „Învierea“: pr. Ionuţ Muraru - Parohia Slobozia, pr. Gheorghe Muraru - Parohia Pietrişurile, pr. Ionuţ Ailincăi - Parohia Humosu, pr. Ioan-Sorin Luca - Parohia Bursuc, diaconului Daniel Sârghie - Parohia „Înălţarea Domnului“ - Paşcani, pr. Marius Ştefan - Parohia Găneşti, pr. Ciprian Hapliuc - Parohia Brăteşti, tânărului teolog Costel Olariu, pr. Dumitru Cristea - Parohia „Sfântul Gheorghe“ - Paşcani, pr. Marius Tabarcea - Parohia Poeniţa, pr. Ciprian Mînicaru - Parohia Todireşti II, pr. Dumitru Rusu - Parohia Giurgeşti, pr. Iulian Crâşmăriuc - Parohia Volintireşti, pr. Mihai Fronea - Parohia Topile, pr. Ciprian Nani - Parohia Şcheia, tânărul teolog Andrei Gurzun, pr. Gigi-Daniel Ioan - Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ - Spital Paşcani, pr. Vasile Stejar - Parohia Hârtoape, pr. Ion Baciu - pensionar şi îmbisericit la Parohia „Înălţarea Domnului“ din Paşcani, pr. Sergiu Andrei - Parohia Vascani, pr. Petru Ursache - Parohia Tătăruşi, pr. Romeo Vitel - Parohia Sireţel, pr. Dorel Crăcană - Parohia Oboroceni, pr. Constantin Ghervan - Parohia Brăeşti, pr. Costel Hroştea - Parohia Iorcani şi, nu în ultimul rând, părintelui protoiereu Pavel Postolachi - Parohia „Înălţarea Domnului“ din Paşcani.
Dumnezeu să binecuvânteze aceste sărbători locale şi să ne aibă în grijă. La mulţi ani! (Preot Gigi-Daniel Ioan, secretarul Protopopiatului Paşcani)