„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Reîntâlnire cu mari oameni de cultură ai României
Miercuri, 25 noiembrie 2015, Muzeul Unirii din Iaşi a fost gazda unui eveniment din cadrul Serilor Doxologia, organizat de Editura Doxologia a Arhiepiscopiei Iaşilor: lansarea volumului „Convorbiri, taifasuri, divanuri, portrete“ scris de Grigore Ilisei.
Miercuri, 25 noiembrie 2015, Muzeul Unirii din Iaşi a fost gazda unui eveniment din cadrul Serilor Doxologia, organizat de Editura Doxologia a Arhiepiscopiei Iaşilor: lansarea volumului „Convorbiri, taifasuri, divanuri, portrete“ scris de Grigore Ilisei.
Ieşenii au avut o şansă unică de a-i reîntâlni pe Eugen Barbu, Constantin Ciopraga, Zoe Dumitrescu-Buşulenga sau Grigore Vieru prin intermediul jurnalistului Grigore Ilisei şi a volumului apărut în vara acestui an la Editura Doxologia.
„O nefăţarnică deschidere faţă de aproapele“
În debutul lansării, Cătălin Jeckel, directorul Editurii Doxologia, a precizat faptul că „acest volum, Convorbiri, taifasuri, divanuri, portrete, reuneşte între paginile sale confesiunile, deopotrivă ale intervievaţilor, dar şi pe cele ale intervievatorului, confesiuni consemnate de-a lungul unei perioade de peste 30 de ani. (…) Jurnalistul îşi face curaj şi abandonează rolul amfitrionului, se poziţionează într-o stare de evidentă vulnerabilitate, prin adâncă smerire şi nefăţarnică deschidere faţă de aproapele“.
La eveniment au fost prezenţi numeroşi oameni de cultură din Iaşi, precum şi reprezentanţi ai presei. De asemenea, printre invitaţi s-a numărat şi lect. univ. dr Emanuela Ilie, de la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi, dar şi părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, delegatul Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Înaltpreasfinţia Sa a transmis, prin intermediul părintelui-vicar, binecuvântarea şi felicitările Sale pentru aparaţia acestei cărţi, dar şi gratitudinea faţă de autorul Grigore Ilisei pentru modul în care se implică activ în viaţa Bisericii.
Paradigme pentru tinerii de astăzi
„Înăuntrul acestei cărţi se regăsesc şi figuri stelare ale Bisericii Ortodoxe. Şi aş aminti pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, căruia i-am luat un interviu la scurt timp după întronizarea acestuia în scaunul de înalt ierarh al Moldovei. L-am intervievat şi pe profesorul Emilian Popescu, un mare istoric, unul din dascălii Facultăţii de Teologie «Dumitru Stăniloae», abia înfiinţată atunci. Dar sunt şi alte figuri în această carte: de la Înaltpreasfinţitul Casian al Dunării de Jos, la preotul Hrehor din Grăniceşti, poet, grafician şi, în acelaşi timp, un om cu vocaţia slujirii altarului şi comunităţii sale“, a subliniat Grigore Ilisei.
Cartea lansată, Convorbiri, taifasuri, divanuri, portrete, cuprinde în paginile sale numeroase interviuri, cu personalităţi din domeniul literaturii, teologiei, învăţământului politehnic, istoriei ş.a., cum ar fi: Titus Popovici, Augustin Z. N. Pop, Zoe Dumitrescu-Buşulenga, Mihai Drăgan, Dumitru Micu, PS Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Eugen Barbu sau Alexandru Zub.
„Dorinţa autorului a fost de fapt să prezinte în carte aceste mari personalităţi ca paradigme pentru tinerii de astăzi şi pentru cei care au fost, pentru că viaţa aceasta se dovedeşte, încă o dată, o paletă a virtuţii, un loc în care ne putem exersa virtutea, dar şi atinge piscurile ştiinţei, ale cunoaşterii şi ale înţelepciunii omeneşti şi dumnezeieşti“, a menţionat părintele dr. Liviu Petcu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.
La finalul evenimentului, publicul s-a putut bucura şi de armonii muzicale, în interpretarea Cvartetului Mezzo.