„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Resfinţire de biserică la Corni
Deşi nu a fost zi de sărbătoare, numeroşi credincioşi au ţinut să fie prezenţi sâmbătă, 16 septembrie 2017, la resfinţirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinţilor“ din Parohia Corni, judeţul Botoşani, locaş de cult zidit la începutul secolului al XVIII-lea de către boierul Şerban Cănănău. Atât slujba de târnosire, cât şi slujba Sfintei Liturghii au fost săvârşite de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor impresionant de preoţi şi diaconi. Ca semn al preţuirii pentru lucrările realizate la locaşul de cult în ultimii ani, preotul paroh Radu-Florin Pomparău a primit din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei“.
Sâmbătă, 16 septembrie 2017, a fost zi de mare sărbătoare şi de o deosebită importanţă istorică pentru enoriaşii Parohiei „Duminica Tuturor Sfinţilor“ din localitatea botoşăneană Corni, care au participat în număr mare, alături de numeroşi pelerini, la slujbele religioase săvârşite cu ocazia resfinţirii bisericii din localitate. IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost prezent la sărbătoarea comunităţii din Corni, alături de un sobor numeros de preoţi şi diaconi, din care a făcut parte şi pr. Lucian Leonte, protopop al Protopopiatului Botoşani.
Bătrânii satului, dar şi tineri şi copii l-au întâmpinat, în centrul satului, pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a fost condus, în tradiţia locului, până în faţa bisericii, într-o caleaşcă trasă de cai, alaiul fiind însoţit de tineri călare, purtând drapele.
După primirea tradiţională cu pâine şi cu sare, a urmat slujba de târnosire. Locaşul de cult a fost târnosit prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar Sfânta Masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin.
„Ce înseamnă a căuta Împărăţia lui Dumnezeu?“
În cadrul Sfintei Liurghii ce a urmat după slujba de resfinţire, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit cuvântul de învăţătură, în care a vorbit despre cele trei căi prin care fiecare creştin se poate apropia de Împărăţia lui Dumnezeu - apartenenţa la o parohie, viaţa de familie şi munca cinstită: „Ne spune Mântuitorul: «Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi toate celelalte se vor adăuga vouă». Ce înseamnă a căuta Împărăţia lui Dumnezeu? Înseamnă a fi creştin adevărat legat de o biserică, a-ţi împlini toate cele necesare faţă de familia proprie şi a lucra şi a munci cu cinste. Având peste toate acestea taina rugăciunii ca temelie şi liant, putem spune că, în cele din urmă, căutăm Împărăţia lui Dumnezeu. Şi dacă omul este om al Bisericii, om al familiei sale şi al muncii cinstite, toate celelalte i se adaugă lui: şi ceva avere, şi slujbă, şi copii educaţi şi bine crescuţi. Dumnezeu nu se lasă niciodată dator, ci El le răsplăteşte oamenilor care încearcă să împlinească cuvântul Său“.
La finalul slujbei, părintele paroh Radu-Florin Pomparău a primit din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei distincţia „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei“. De asemenea, persoanele implicate în derularea lucrărilor de restaurare şi consolidare a bisericii au primit distincţii de vrednicie. Printre cei evidenţiaţi s-au numărat primarul comunei Corni, Dorneanu Dorel, care a primit distincţia şi insigna „Ştefan cel Mare şi Sfânt“, prezbitera Mirela Pomparău şi prezbitera Silvia Loghin, soţia fostului preot de la Corni, părintele Ilie Loghin.
Conform tradiţiei, credincioşii s-au închinat în Sfântul Altar.
Biserica cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor“ din Parohia Corni, judeţul Botoşani, a fost zidită la începutul secolului al XVIII-lea de către boierul Şerban Cănănău, împreună cu soţia sa, Balaşa. Cu trecerea timpului, pictura interioară s-a degradat. Proiectul de restaurare al bisericii a fost făcut de preotul Ilie Loghin, trecut la Domnul între timp, iar lucrările s-au efectuat, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, prin strădaniile actualului paroh, pr. Radu-Florin Pomparău, ajutat de consilierii parohiali, prin contribuţia credincioşilor din parohie.
Între anii 2001-2003 s-a decapat la interior biserica, s-a refăcut instalaţia electrică şi s-au înlocuit stranele. Între anii 2003-2006 a fost schimbat acoperişul de tablă, s-a retencuit biserica pe exterior, s-au înlocuit geamurile vechi cu altele noi, s-au confecţionat şi montat uşi noi din lemn de stejar.
Între anii 2007-2016 a fost executată pictura în tehnica „fresco“ de către prof. Dan Gogu din Bucureşti, pictor de categoria I-a. Între anii 2014-2017 s-a realizat restaurarea catapetesmei de către prof. Liviu Marfievici. Între anii 2015-2017 s-a montat în biserică un sistem de încălzire centrală prin pardoseală şi prin calorifere, iar pardoseala a fost acoperită cu granit. În aceeaşi perioadă a fost construit complexul parohial (casă parohială, casă de prăznuire, cameră mortuară).