„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Resfințirea bisericii din Parohia Albele, Protopopiatul Oneşti
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 18 octombrie 2015, Slujba de Resfințire a Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Parohia Albele, Protopopiatul Onești, judeţul Bacău.
Credincioşii din Parohia Albele, Protopopiatul Oneşti, au participat duminica trecută la resfinţirea bisericii parohiale, urmată de Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Părinte Ioachim. În semn de apreciere pentru efortul depus la înfrumusețarea locaşului de închinare, părintele slujitor Petrică Cuibar și părintele paroh Andrei Grozescu au primit din partea chiriarhului locului distincția de iconom stavrofor. De asemenea, s-au acordat diplome de vrednicie credincioşilor din parohie care s-au implicat în susținerea lucrărilor de refacere şi reabilitare. Sfântul locaș din Albele, ridicat între anii 1857-1860 de starețul Veniamin de la Mănăstirea Berzunți, s-a înălțat pe locul unei mici biserici din lemn, care a fost mistuită de foc. De-a lungul timpului, din cauza intemperiilor vremii, locaşul a avut parte de multe reparații realizate de preoții care au slujit în această parohie. „Din anul 2003, sub coordonarea preotului Petrică Cuibar și, din aprilie 2014, a părintelui Andrei Grozescu, locaşul sfânt a intrat într-un amplu proiect de restaurare, fiind ridicată o clopotniță şi un aşezământ social-filantropic. Astfel, în acești peste zece ani de muncă susținută, s-au consolidat pereții bisericii la interior și exterior, pictura a fost refăcută, iar întregul iconostas a fost sculptat în lemn de stejar, păstrându-se icoanele originale. S-a schimbat acoperișul pridvorului, pictându-se la exterior medalioane cu sfinţi. A fost instalată o centrală termică, s-a împodobit biserica cu policandre noi. În curtea sfântului locaș a fost construit un monument al eroilor, iar latura de la drumul principal a fost închisă cu un gard de beton cu grilaj metalic. De asemenea, s-a ridicat un așezământ social-filantropic și o clopotniță“, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.