„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Resfinţirea Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Prisăcani
Biserica „Sfântul Nicolae“ din localitatea Prisăcani, Protopopiatul Hârlău, a fost resfinţită sâmbătă, 20 august 2016. Slujba a fost oficiată de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La eveniment au participat numeroşi credincioşi din zonă, care s-au bucurat de slujbă şi de ocazia unică de a intra să se închine în Sfântul Altar.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Evangheliei din cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Teofan a arătat cât de mult respectă Dumnezeu libertatea omului şi cât de important este să facem alegerile corecte în viaţă: „Spune Domnul Hristos: «Cine nu este cu mine este împotriva Mea şi cine nu adună cu Mine acela risipeşte». Ne sunt aşezate în faţă două căi: să fim cu Hristos sau împotriva lui Hristos. Dumnezeu respectă cel mai mult la om libertatea. Spune Dumnezeu: «Iată, Eu stau la uşă şi bat, vrea cineva să-Mi deschidă, intru la el». Logica este că dacă cineva nu vrea să-I deschidă, atunci Hristos stă afară şi aşteaptă. Dumnezeu nu intră cu cizmele în viaţa omului, nu dă buzna în inima lui, ci este Cea mai răbdătoare Fiinţă, Dumnezeu aşteaptă şi nu se grăbeşte, ci spune Ai în faţă lumina sau întunericul, viaţa sau moartea, adevărul sau minciuna. Alege lumina, viaţa, adevărul, şi bine va fi pentru tine şi în această lume, şi în taina Împărăţiei cerurilor. Să ne ajute Dumnezeu să alegem să fim cu Hristos, chiar dacă suntem păcătoşi, ca oameni“.
Părintele Mitropolit Teofan a mai adăugat că omul care Îl ascultă pe Dumnezeu şi care îşi foloseşte libertatea pentru a-L aşeza pe Hristos în centrul vieţii sale se va bucura de daruri minunate, atât în viaţa aceasta, cât şi în veşnicie: „Omul bun din comoara cea bună a inimii sale aduce roade bune, omul cel rău din inima sa aduce roade rele. Consecinţa de a fi împreună cu Hristos este de a avea inimă bună, astfel că din comoara inimii tale aduci lucruri adevărate, frumoase, sfinte, creştineşti ortodoxe în viaţa ta. Familia, munca cinstită, participarea la Sfânta Liturghie, spovedania, postul, rugăciunea, creşterea cu grijă a copiilor cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu - aceastea toate formează comoara cea bună a omului care merge după Domnul Hristos, iar roadele sale sunt bune. Ce se întâmplă cu omul care este împotriva lui Hristos, care risipeşte şi alege altă cale decât calea lui Hristos? Evanghelia îl numeşte «omul cel rău», care din răutatea inimii sale aduce roade rele, adică minciuna, desfrâul, necredinţa, avortul, judecata aproapelui, nepostirea, lipsa respectului faţă de Biserică, istorie, eroii neamului, faţă de sfinţi şi Maica Domnului, faţă de Dumnezeiasca Liturghie şi bisericile lui Hristos răspândite pretutindeni. Iată cele două consecinţe ale alegerii noastre. Dumnezeu le respectă pe amândouă. Nu ne obligă să mergem în rai, însă dacă noi alegem iadul nu ne opreşte să mergem în el. Nu Dumnezeu ne trimite în focul cel de veci, nu Dumnezeu ne pedepseşte, ci noi înşine ne pedepsim nealegând calea cea bună şi îndepărtându-ne de El. Să ne ajute Dumnezeu să alegem calea care duce la Biserică, la o familie frumoasă, la omenie şi la mărturisirea credinţei ortodoxe. Să alegem calea Luminii şi Adevărului, iar inima noastră va deveni o comoară a roadelor bune. Chiar dacă, oameni fiind, în inima noastră se mai strecoară câte o buruiană, câte un spin, să ne ajute Dumnezeu să fim atenţi să plivim buruiana, să smulgem spinul, pentru ca viaţa noastră să fie cât mai plină de lumină aici. Iar când va veni sorocul morţii, să ne zică Tatăl Ceresc: Veniţi binecuvântaţii Mei, de moşteniţi Împărăţia cea gătită vouă şi celor asemena vouă, de la Facerea lumii! Amin!“.
Biserica „Sfântul Nicolae“ din Prisăcani datează de la mijlocul secolului al XVII-lea, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice. În perioada 2015-2016, sfântul locaş a beneficiat de ample lucrări de restaurare, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană.
La finalul slujbei de sâmbătă, părintele Gabriel Ţifrea, parohul bisericii din Prisăcani, a fost hirotesit întru iconom stavrofor, iar credincioşii care au ajutat la înfrumuseţarea locaşului de cult au primit distincţii de vrednicie din partea Înaltpreasfinţitului Teofan. (C.R.)