„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Resfinţirea Sfintei Mese şi Liturghie arhierească la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din satul Hangu
Altarul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Hangu, Protopopiatul Ceahlău, a fost resfinţit ieri, în Duminica a 30-a după Rusalii. Slujba de târnosire, precum şi slujba Sfintei Liturghii au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Evenimentul a încununat eforturile depuse în ultimii trei ani de părintele Ioan Simiraş şi de comunitatea din Hangu pentru reamenajarea interiorului bisericii.
Ieri-dimineaţă, IPS Părinte Mitropolit Teofan a fost prezent în Protopopiatul Ceahlău, unde a săvârşit slujba de resfinţire a Sfintei Mese din altarul Bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Hangu. Slujba de târnosire a fost succedată de Sfânta Liturghie arhierească, oficiată în biserica parohială. Din sobor au făcut parte, alături de părintele paroh Ioan Simiraş, şi arhim. Vichentie Amăriei, stareţul Mănăstirii Secu, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, pr. Ionel Cuţuhan, protoiereul Protopopiatului Ceahlău, şi preoţi din parohiile vecine.
În cadrul Sfintei Liturghii, în cuvântul de învăţătură, Părintele Mitropolit Teofan a explicat Evanghelia zilei şi a adresat câteva sfaturi credincioşilor referitoare la modul de vieţuire creştină: „Oamenii din lume, mirenii, se împart în două grupe. Prima grupă e formată din cei care-şi folosesc averea, pe care o câştigă cinstit, pentru trebuinţele proprii, dar arată şi milostenie, pe de o parte, şi credinţă în Dumnezeu, pe de altă parte. Cea de-a doua grupă de oameni îşi câştigă averea necinstit şi nu o împart cu milostenie la cei care au nevoie, se închină în faţa ei şi se tem ca nu cumva să se diminueze. Referitor la oamenii din cea de-a doua grupă, Mântuitorul spune în Evanghelie că este foarte greu ca ei să se mântuiască. Dumnezeu a rânduit ca cei mai mulţi dintre creştini să fie oameni de familie. Aceştia sunt chemaţi să gestioneze corespunzător bunurile materiale pe care le au, fără să le ocupe toată inima lor. Un cuvânt înţelept spune: «Omule, pe cine ai în inima ta, acela este dumnezeul tău!»“.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Teofan a citit o rugăciune de binecuvântare pentru familia părintelui Ioan Simiraş, formată din opt copii, oferind la final parohului din Hangu distincţia de iconom stavrofor. De asemenea, persoanele care s-au implicat în lucrările de refacere şi înfrumuseţare, printre care şi primarul Gavril Lupu, au primit distincţii de vrednicie din partea Arhiepiscopiei Iaşilor.
După Sfânta Liturghie, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oficiat o slujbă de pomenire pentru preoţii care au slujit de-a lungul timpului la Hangu.
Slujba arhierească de ieri a prefaţat debutul aniversării a 100 de ani de la prima sfinţire a bisericii parohiale din satul Hangu. Sfinţirea locaşului de cult a avut loc în anul 1918, luna iunie, ziua 29, în timpul păstoririi Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen Georgescu, Mitropolitul Moldovei şi Sucevei.