„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
„Românii trebuie să-l promoveze mai mult pe Eminescu!“
Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu“ a găzduit duminică, 15 ianuarie 2017, o serie de manifestări culturale şi religioase cu prilejul împlinirii a 167 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu. În Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ - Ipoteşti a fost oficiat Parastasul pentru poetul Mihai Eminescu.
La Botoşani, Vorona şi Ipoteşti s-au desfăşurat în perioada 13-15 ianuarie 2017, Zilele Eminescu, ediţia 48-a. Sâmbătă, 14 ianuarie, a avut loc o şezătoare literară în localitatea Vorona, judeţul Botoşani, cu participarea scriitorilor invitaţi. A urmat un pelerinaj la conacul familiei Iuraşcu, la Mănăstirea Vorona şi la Mănăstirea Sihăstria Voronei. Duminică, 15 ianuarie 2017, manifestările au început la Consiliul Local Botoşani şi au continuat la Biserica Uspenia din Botoşani unde s-a săvârşit o slujbă de Te Deum. În Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din Ipoteşti, satul unde s-a născut marele poet, s-a oficiat Slujba Parastasului pentru Mihai Eminescu. Părintele Valentin Tincu de la Parohia Ipoteşti, Protopopiatul Botoşani, a evocat cu acest prilej personalitatea marelui poet Mihai Eminescu, şi a menţionat că românii trebuie să-şi promoveze valorile naţionale. „Noi românii, trebuie să învăţăm să ne promovăm valorile dincolo de noi înşine şi de graniţele acestei ţări. Avem cu adevărat ce promova, iar străinii au ce învăţa de la noi. Eminescu a făcut ceea ce Dumnezeu i-a dat să facă. El a trăit puţin şi a făcut mult. Noi trăim mult şi facem puţin. Românii trebuie să-l promoveze mai mult pe Eminescu! Deşi oamenii de cultură şi locuitorii din Ipoteşti se străduiesc să-l promoveze pe marele poet, trebuie să facem mai mult pentru el. Am învăţat de la Sfinţii Părinţi că nu trebuie să ne lăudăm cu ceea ce facem. Ar trebui să aducem în lumină ceea ce facem mai mult, pentru că doar aşa progresăm“, s-a exprimat părintele Valentin Tincu.
Moment artistic în biserica din Ipoteşti
Elevii Colegiului Naţional „Gheorghe Vrănceanu“ din Bacău, dirijaţi de profesoara de educaţie muzicală Corina Arhip, au susţinut un recital dedicat poetului Mihai Eminescu în Biserica Parohiei Ipoteşti. „Am avut onoarea şi plăcerea să venim astăzi (n.r. duminică) cu dorinţa de a recita şi a cânta din poeziile scrise de Mihai Eminescu. Ne bucurăm că părintele Valentin ne-a permis să-i oferim acest moment artistic lui Eminescu în biserică. Am avut parte de o zi superbă, aşa cum merita Eminescu. Ne-a plăcut foarte mult aici şi ne dorim să revenim şi în anul viitor“, a spus profesoara Corina Arhip. După depunerea de coroane la statuia poetului Mihai Eminescu, au urmat lansări de carte, recitaluri muzicale şi literare, în Amfiteatrul „Laurenţiu Ulici“ a memorialului.
„Fotografia are harul de a te dezrobi“
În Sala „Horia Bernea“ a avut loc în jurul prânzului vernisarea expoziţiei Taberei de de artă fotografică „Căutându-l pe Eminescu“ - Ipoteşti 2016. Aceasta a fost organizată de Memorialul Ipoteşti, reprezentată de dr. Ala Sainenco, managerul instituţiei, Clubul „Focus“ al fotografilor din Botoşani şi de Clubul Fotografilor Iaşi, reprezentat la acest eveniment de 13 fotografi ieşeni. Manifestarea a fost posibilă prin implicarea lui Relu Oneaga (Memorialul Ipoteşti) şi consulantului artistic Liliana Grecu (Memorialul Ipoteşti). Traian Apetrei, directorul Teatrului „Mihai Eminescu“ din Botoşani, a vorbit în cuvântul său despre legătura dintre farmecul poeziilor lui Eminescu şi fotografiile expuse: „Trebuie preţuit felul în care tinerii fotografi văd lumea din jurul lor. Ei au reuşit să fie individuali, astfel că este de preciat că au ceva de spus în lumea de azi. Există o legătură între farmecul poeziilor lui Eminescu şi aceste fotografii. Clipa are un farmec deosebit, dar în acelaşi ea poartă şi o tragedie pentru că trece“. În acelaşi timp, artistul fotograf Andrei Baciu a amintit de lirismul din imaginile expuse. „Există în demersul nostru un dublu lirism, pentru că acesta este demersul nostru. Unul ţine de prezenţa noastră la Ipoteşti, iar celălalt ţine de căutarea unei persoane absente - Eminescu. Fotografia are harul de a te dezrobi, dacă vrei tu ca fotograf sau ca privitor. Ea este o întâlnire la jumătate, asemeni poeziei“.
Imagini cu biserica reabilitată din Cerviceşti
Părintele Ştefan Ciobanu, de la Parohia Cerviceşti, judeţul Botoşani, a amintit de prezenţa fotografilor din cadrul Taberei „Căutându-l pe Eminescu“ - Ipoteşti (14-17 iulie 2016) în biserica monument istoric din Cerviceşti: „A fost o mare bucurie să-i primim pe aceşti tineri expozanţi în biserica noastră în vara anului trecut. Imaginile cu locaşul de închinăciune monument istoric din Cerviceşti se datorează în mare parte arhitectului Ştefan Sturdza. El a făcut posibilă refacerea bisericii noastre cu ajutorul ultimului decendent din familia Miclescu, domnul Radu Alexandru Miclescu, care a finanţat lucrările de reabilitare“. În după-amiaza zilei de duminică, la Botoşani s-au organizat mai multe lansări şi prezentări de carte, urmate de decernarea premiilor Opera Omnia şi Opus Primum şi de un recital muzical.