„În vremea aceea Iisus învăța și de față ședeau farisei și învățători ai Legii, veniți din toate orașele mici ale Galileei, ale Iudeei și din Ierusalim. Iar puterea Domnului se arăta în tămăduiri.
Rugăciune alături de Sfântul Grigorie Decapolitul la Bacău
Băcăuanii au trăit joi, 29 iunie 2017, bucuria serbării hramului Sfinţilor Apostoli la biserica din Parcul Cancicov. Oamenii s-au rugat alături de moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, aduse în pelerinaj pentru prima oară în Moldova.
În prezenţa moaştelor Sfântului Grigorie Decapolitul, aduse în pelerinaj pentru prima oară în Moldova, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, împreună cu Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, au oficiat joi, 29 iunie, Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Apostoli“ din municipiul Bacău. Răspunsurile la strană au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Varatic, sub coordonarea maicii stareţe Iosefina Giosanu. Cuvântul de învăţătură la sărbătoarea zilei a fost rostit de PS Emilian Lovişteanul, care a vorbit numeroşilor credincioşi prezenţi despre cei doi ocrotitori spirituali ai sfântului locaş situat în Parcul Cancicov. S-a evidenţiat iubirea dumnezeiască manifestată în viaţa lor, ambii sfinţi mărturisindu-L pe Hristos Dumnezeu Cuvântul, pe care L-au iubit până la moarte, având deopotrivă în comun grija pentru Biserică, apărarea dreptei credinţe şi a unităţii acesteia. Totodată, delegatul Eparhiei Râmnicului la eveniment a făcut referire la moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, aduse pe teritoriul ţării noastre în urmă cu jumătate de mileniu. Un moment important din cadrul acestui festin duhovnicesc l-a constituit premierea de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a celor peste o sută de elevi olimpici la disciplina religie şi câştigători ai concursurilor judeţene şi naţionale de cultură şi spiritualitate. Alături de premii constând în bani, ierarhul a oferit copiilor diplome, susţinându-i şi încurajându-i pe calea lecturii şi a studiului. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi Înaltpreasfinţitului Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, pentru bucuria făcută Eparhiei Romanului şi Bacăului, unde au ajuns pentru întâia oară în istorie moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul. De asemenea, ierarhul a mulţumit şi Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul şi monahiilor de la Mănăstirea Bistriţa - Vâlcea, care, dimpreună cu maica stareţă Anastasia, de-a lungul acestei săptămâni, s-au rugat şi au privegheat încontinuu la Biserica „Sfinţii Apostoli“ din Bacău. „Ne-a impresionat dragostea cu care a fost înconjurat Sfântul Grigorie şi liniştea sfântă ce a pătruns acest locaş de cult de-a lungul acestor zile. Majoritatea credincioşilor plângeau la despărţire“, a mărturisit preotul paroh Constantin Abageru.