„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Rugăciuni în cinstea Sfântului Eftimie cel Mare, la Cireşoaia
În fiecare an, pe 20 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare. Acest sfânt ocroteşte biserica schitului de pe masivul Cireşoaia, din judeţul Bacău.
Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare a fost cinstit prin rugăciune la Schitul Cireşoaia, din judeţul Bacău. Preoţii din Târgu Ocna au păstrat tradiţia participării la hram, astfel că în dimineaţa zilei de 20 ianuarie 2016, au pornit în pelerinaj spre aşezarea monahală, ridicată în amintirea miilor de români care şi-au dat viaţa pentru glia străbună în Primul Război Mondial. În acest urcuş s-au alăturat şi bunii credincioşi care au dorit astfel să-l cinstească pe Sfântul Eftimie şi să aducă slavă Preabunului Dumnezeu pentru toate binefacerile primite. După cum ne-a relatat preotul Vasile Panţâru de la Biserica „Buna Vestire“ din Târgu Ocna, drumul până la schit a fost anevoios, însă nu imposibil. Având credinţă în suflet, slujitorii sfintelor altare şi oamenii cu dragoste faţă de Biserica Mântuitorului Hristos au biruit această Golgotă a Eparhiei Romanului şi Bacăului, aşa cum în urmă cu un secol ostaşii români au izbutit în luptele sângeroase ce s-au dat pe aceste meleaguri. „Am venit cu drag să ne rugăm împreună cu protosinghelul Claudiu Constantin Panţâru, stareţul Schitului Cireşoaia. Am trăit cu toţii o bucurie mare în cadrul Sfintei Liturghii, datorită atmosferei frumoase. Predica din cadrul slujbei a fost adresată de preotul Constantin Gines, slujitor la Biserica Precista din Târgu Ocna, care a făcut referire la viaţa Sfântului Eftimie cel Mare. După ce i-am pomenit pe eroii neamului, a urmat o agapă frăţească“, ne-a transmis preotul Vasile Panţâru.
Zonă de puternică spiritualitate creştină
De numele Cireşoaiei se leagă amintirea luptelor sângeroase ale Regimentului 27 Infanterie Bacău şi a glorioaselor atacuri ale Vânătorilor de Munte din timpul Primului Război Mondial. Amplasamentul se află la o altitudine de circa 600 de metri, înscriindu-se în aceeaşi curbă de nivel cu Mănăstirea Măgura Ocnei. Monumentele de la Coşna, Cireşoaia, Măgura şi cimitirele de la Poieni şi de la Biserica „Sfântul Nicolae“ sunt mărturia recunoştinţei generaţiilor care au urmat faţă de jertfa celor 14.000 de ostaşi căzuţi în vara anului 1917 pentru apărarea gliei străbune. Menirea acestei mănăstiri, într-o zonă geografică unde se află zeci de locaşuri de cult şi de monumente istorice, zonă de puternică spiritualitate creştină, alături de Mănăstirea Măgura Ocnei şi de monumentele eroilor, este de a omagia şi a întreţine cultul eroilor în zona Cireşoaia, ca una ce a fost martora unora dintre cele mai dramatice şi sângeroase lupte din Primul Război Mondial.