„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Rugăciuni pentru Arhiepiscopul Adrian, la Pogleţ
Vrednicul de pomenire Arhiepiscop Adrian Hriţcu a fost pomenit marţi, 23 februarie 2016, la Mănăstirea Pogleţ din judeţul Bacău. Slujba Parastasului a fost săvârşită de doi ierarhi ai Bisericii noastre.
Credincioşii din comuna Corbasca, judeţul Bacău, au participat în număr mare, în urmă cu două zile, la slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Adrian Hriţcu, la trei ani de când a plecat la ceruri. Mai întâi, de dimineaţă, un sobor de preoţi a oficiat Sfânta Liturghie în biserica aşezării monahale de la Pogleţ. Apoi, slujba de pomenire a fost oficiată la mormântul ierarhului de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi de Preasfinţitul Părinte Calinic, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. „Sute de credincioşi din comuna Corbasca, dar şi pelerini din alte localităţi din cuprinsul Eparhiei Romanului şi Bacăului au bătătorit cărările ce urcă spre Mănăstirea Pogleţ, mergând în pelerinaj spre locul unde îşi doarme somnul de veci vrednicul de pomenire Arhiepiscop Adrian Hriţcu. Aceştia s-au rugat alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim şi de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, la trecerea a trei ani de la mutarea la cele veşnice a vrednicului de pomenire ierarh, care îşi doarme somnul de veci în cimitirul aşezământului monahal. Personalitate a vieţii bisericeşti, IPS Adrian Hriţcu a coordonat activitatea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală şi Occidentală până în anul 1990, când s-a retras din scaun. Liniştea şi frumuseţea acestor locuri l-au atras spre Pogleţ, unde şi-a petrecut ultimii ani din viaţă, contribuind la construirea bisericii din Băcioiu, sat cu o populaţie preponderent rromă. A iubit oamenii şi, în mod special, tinerii care locuiesc în această zonă, majoritatea trăind în familii defavorizate, ajutându-i financiar şi material ori de câte ori avea ocazia şi păstrând totodată o smerenie şi o discreţie patericale“, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, care a amintit că personalitatea Arhiepiscopului Adrian a fost evocată de IPS Părinte Ioachim în cuvântul adresat cu acest prilej. Soborul slujitorilor s-a rugat şi pentru odihna sufletului ieromonahului Calistrat Ifrim, fost duhovnic al Mănăstirii Pogleţ. La final, tinerii îmbrăcaţi în costume naţionale au depus flori la mormintele celor doi părinţi duhovniceşti ai Mănăstirii Pogleţ.