„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
S-au reunit în conferinţă semestrială preoţii din protopopiatele Paşcani şi Hârlău
Preoţii din protopopiatele Paşcani şi Hârlău au participat ieri, 10 noiembrie 2016, în Sala „Dr. Iustin Moisescu“, a Centrului eparhial Iaşi, la conferinţa semestrială de toamnă. Întâlnirea a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată în Biserica „Sfântul Gheorghe“ - Catedrala veche.
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a prezidat ieri conferinţa semestrială cu preoţii din protopopiatele Paşcani şi Hârlău, alături de părinţii protopopi Pavel Postolachi şi Nicolae Crăciun. Întrunirea a avut loc în Sala „Dr. Iustin Moisescu“ a Centrului eparhial Iaşi, fiind precedată de Sfânta Liturghie.
În cadrul conferinţei s-a prezentat la început un film despre viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, după care IPS Părinte Mitropolit Teofan a subliniat faptul că Ortodoxia are valenţe universale: „Primul loc unde a păşit Sfântul Antim pe pământ românesc a fost cetatea Iaşilor; marele ierarh a fost pentru o vreme egumen la Cetăţuia, după care a plecat la Bucureşti, în Ţara Românească. Sfântul Antim a fost omul care a înţeles că Biserica Ortodoxă nu se rezumă la Ţara Românească, eventual la Moldova, la Rusia, cu care a încercat să stabilească legături, sau la Ardealul cel mult-pătimitor, ci trăind atât în Iviria, în Constantinopol, în Ierusalim, cât şi în ţara noastră, ne-a arătat menirea universală a credinţei noastre strămoşeşti“.
În partea a doua a întâlnirii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a făcut o prezentare pe larg a modului de derulare şi a concluziilor Sfântului şi Marelui Sinod, ce a avut loc în această vară în Creta.