„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
„Să avem tăria de a mărturisi credinţa în Dumnezeu“
Sfântul Mucenic Ioan Valahul a fost serbat ieri, 12 mai 2016, în cartierul ieşean CUG. În ajunul hramului, slujba Vecerniei unită cu Litia a fost săvârşită de un sobor de preoţi din Patriarhia Română.
Biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Daniel“ şi „Sfântul Ioan Valahul“ din Iaşi a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare. Programul liturgic a început miercuri, 11 mai 2016, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată de părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Eparhiei Iaşilor, alături de un sobor de preoţi din Arhiepiscopia Iaşilor, Episcopia Huşilor şi Episcopia Ortodoxă Română a Italiei. Din soborul slujitorilor a mai făcut parte şi părintele Daniel Profir, protopop al Protopopiatului 2 Iaşi. Cântările religioase şi pictura deosebit de frumoasă a locaşului de închinare au sădit în sufletele credincioşilor pacea şi binecuvântarea, chipurile lor fiind luminate de bucuria cinstirii Sfântului Ioan Valahul. Părintele vicar Marian Timofte a adresat la final un cuvânt în care a făcut referire la virtuţile Sfântului Mucenic Ioan Valahul, care a pătimit moarte martirică la jumătatea secolului al XVII-lea. „Să avem tăria de a mărturisi credinţa în Dumnezeu, indiferent care sunt duhurile vremurilor în care trăim. Să ne ajute Dumnezeu, ca prin rugăciunile Sfântului Ioan Valahul, să ne întărească în credinţă“, s-a exprimat vicarul administrativ al Eparhiei Iaşilor. Părintele paroh Ioan Chirvasă a amintit că Sfântul Ioan Valahul este reprezentat în icoană purtând costumul naţional, pe care ar trebui să-l poarte cât mai mulţi tineri din zilele noastre. În acelaşi timp, preotul paroh i-a îndemnat pe oameni să mediteze la faptul că Sfântul Ioan Valahul L-a mărturisit pe Hristos înaintea turcilor cu mult curaj şi statornicie. Credincioşii au fost miruiţi, iar după ce au primit litie au vizitat expoziţia de ouă încondeiate a Asociaţiei „Communio“ din Iaşi, a cărei activitate este coordonată de dr. Eugenia Burdea. O parte dintre micii meşteri ai ouălor expuse, realizate în cadrul proiectului „Vin Paştile“, au fost prezenţi la slujbă, îmbrăcaţi în costume naţionale. În ziua hramului, Utrenia şi Sfânta Liturghie au fost urmate de slujba Parastasului.