„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
„Să nu-i judecăm pe cei care au căzut în păcate grele“
Duminica aceasta, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost prezent în judeţul Botoşani, oficiind Sfânta Liturghie în Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ din satul Poiana, comuna Vorona, păstorită de părintele paroh Andrei Bucşă. În după-amiaza zilei, ierarhul a vizitat Mănăstirea Vorona, precum şi parohiile Chiscovata, Tudora I, Tudora II şi Joldeşti.
Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a aflat duminica aceasta în mijlocul credincioşilor din satul Poiana, comuna Vorona, Protopopiatul Botoşani. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica închinată Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. După citirea Evangheliei, ierarhul a rostit cuvântul de învăţătură, în care a subliniat chemarea pe care Biserica o adresează în Duminica numită şi a fiului risipitor: „Dumnezeu, în primul rând, respectă libertatea omului. Apoi, Dumnezeu este îndelung iertător; se întristează când cineva pleacă de lângă El în mocirla păcatului, dar de îndată ce omul zice: «Mă întorc la Dumnezeu. Am făcut păcate multe, însă merg la spovedanie şi cred că mă va primi şi pe mine preotul şi mă va ierta şi Dumnezeu», atunci Dumnezeu nu numai că-l primeşte pe acel om, dar se şi bucură, chiar mai mult decât se bucură de dreptul care a rămas tot timpul lângă El. Să încercăm să ne întoarcem prin pocăinţă la Dumnezeu dacă am căzut în păcate, iar dacă nu am căzut în păcate grele - căci în păcate toţi cădem -, să nu-i judecăm pe cei care au căzut în păcate grele, căci aceştia, prin căinţa lor adâncă, s-ar putea să ne întreacă pe noi, cei care ne considerăm pe noi înşine drepţi, curaţi şi credincioşi“.
După împărtăşirea credincioşilor au rostit alocuţiuni de mulţumire pr. protopop Lucian Leonte şi pr. paroh Andrei Bucşă.
În după-amiaza zilei, ierarhul a vizitat Mănăstirea Vorona, precum şi parohiile Chiscovata, Tudora I, Tudora II şi Joldeşti.
Biserica Parohiei Poiana - Vorona ridicată după anul 1800
Parohia Poiana - Vorona se află la o distanţă de 24 km de Botoşani pe ruta Botoşani - Tudora şi are ca vecini parohiile Icuşeni (la S-V), Sarafineşti la (N-V) şi Vorona Centru (la S-E). Vechi aşezământ omenesc format de clăcaşi, satul Poiana a luat fiinţă pe moşia Vorona, fostă proprietate a mănăstirii. Biserica din satul Poiana are hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“ şi este situată în centrul satului.
Clopotniţa formează corp aparte de biserică şi a fost construită din beton armat, în trei etaje, între anii 1936-1945. Etajul de sus este prevăzut cu patru deschizături pentru ferestre. Aici se găsesc două clopote de mărimi diferite. Pe cel mai mare dintre ele se găseşte următoarea inscripţie: „Acest clopot s-a făcut de cuvioşii satului Poiana Lungă, judeţul Botoşani, prin stăruinţa Sfinţiei Sale Preot Econom Vasile Mareş, paroh 1904“. Biserica a fost zidită după anul 1800 de către Rafael, stareţul Mănăstirii Vorona, iar sfinţirea ei a avut loc la data de 17 noiembrie 1847, după cum reiese dintr-o notiţă de pe un Minei pe Noiembrie cu litere chirilice. Planul general al bisericii este cruciform, formată din pridvor, pronaos, naos şi altar. Biserica este construită din cărămidă pe fundaţie de piatră. Pictura din biserică a fost executată între anii 1964-1970 de pictorul Dumitru Hlihor. Catapeteasma actuală a fost sculptată în stejar în anul 2010 de către Grigore Cornilă, cea veche fiind schimbată din cauza degradării. Pictarea icoanelor din catapeteasmă a fost realizată în stil neobizantin, de pictorul pr. Marian Petrovici. Una din piesele de artă ale bisericii reprezintă un Sfânt Potir pe care se găseşte inscripţia în chirilică: „Acest Sfânt Potir cu copia şi linguriţa şi Sfântul Disc au fost date de către Stareţul Sfintei Mănăstiri Vorona, Bisericii din Satul Poiana Lungă cu hramul Sfinţii Voievozi, în anul 1847, luna Maiu 1“. În exterior tencuiala a fost refăcută în anul 2002. Cantina socială a fost construită în 1995 şi extinsă în 2008. Printre preoţii parohi care au slujit în această parohie îi putem aminti pe pr. Ioan Pânzaru, pr. Ioan Dăscălescu, pr. Ioan Manole (1983), pr. Anania, pr. Alexandru Teodorescu (1894-1897), pr. Vasile Mariş (1897-1919), pr. Constantin Huţupaşu, pr. Andrei Moisiu (1919-1920), pr. Toma Ionescu (1920-1928), pr. Constantin Simionescu (1932-1946), pr. Theodor Brânzei (1946-1952), pr. Vasile Niţă (1952-1974), pr. Ioan Petrovici (1974-1999). În prezent, din anul 1999, paroh este pr. Andrei Bucşă. În toamna acestui an, ca urmare a lucrărilor de consolidare şi înfrumuseţare, locaşul de cult urmează să fie resfinţit.