„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
„Să vieţuim în această lume cât mai aproape de rădăcina Evangheliei şi de tinda Bisericii”
Ieri, 26 octombrie, când Biserica Ortodoxă Română l-a serbat pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Mănăstirea Pângăraţi din judeţul Neamţ şi-a serbat unul dintre hramuri. Credincioşii prezenţi la sărbătoarea aşezării monahale au participat cu evlavie la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La finalul Liturghiei, ierarhul a binecuvântat lucrările de restaurare care s-au realizat în incinta mănăstirii, săvârşind slujba de sfinţire pentru noua trapeză, pentru o fântână şi pentru o cruce ridicată pe locul Sfintei Mese a vechiului Paraclis cu hramul „Buna Vestire”.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost sărbătorit în mod cu totul deosebit ieri la Mănăstirea Pângăraţi din judeţul Neamţ, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi stareţii mănăstirilor din zonă, precum şi părintele arhimandrit Luca Diaconu, stareţul Mănăstirii Bistriţa şi exarh al zonei Neamţ.
„Să-l avem, iubiţi credincioşi, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, rugător către Dumnezeu pentru noi, cei din lume, ca Dumnezeu să ne apere în vreme de cutremur, în vreme de furtună, în vreme de război, în vreme de necredinţă, în vreme de păgânătate. Să ne apere Dumnezeu şi să ne dăruiască harul, puterea şi binecuvântarea Sa, pentru a vieţui în această lume cât mai aproape de rădăcina Evangheliei, de tinda Bisericii, hrănindu-ne cu Sfintele Taine, primind de la Dumnezeu har şi binecuvântare, ca atunci când ne vom sfârşi viaţa aceasta trecătoare să ne aflăm în legătură cu Dumnezeu, cu Preacurata Sa Maică, cu Sfinţii Îngeri şi cu Sfinţii toţi. Dumnezeiasca Liturghie este izvorul cel mai la îndemână şi cel mai puternic, de la care, adăpându-se omul, are nădejde că va rămâne pe cale, adică pe calea care duce către taina Împărăţiei Cerurilor, taina Preasfintei Treimi, a Tatălui, a Fiului şi a Sfântului Duh. Amin!”, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii.
La finalul Sfintei Liturghii, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, arhim. Petroniu Marin, a mulţumit Înaltpreasfinţitului Teofan pentru împreuna-rugăciune la sărbătoarea ocrotitorului obştii monahale pe care o păstoreşte, după care soborul slujitor a oficiat o slujbă de sfinţire a noii trapeze, a fântânii şi a unei cruci ridicate în curtea aşezării monahale.
Biserica veche a Mănăstirii Pângăraţi cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a fost ridicată în anul 1560 de Alexandru Lăpuşneanu. Nevoia a impus ca aici să se mai construiască, începând din 2003, o altă biserică, mai întâi pentru călugări şi apoi pentru credincioşii care vin în această zonă a Neamţului.
În după-amiaza zilei de ieri, IPS Părinte Mitropolit Teofan a săvârşit slujba de sfinţire a bisericii de lemn de la Aşezământul de copii cu deficienţe locomotorii din Păstrăveni, judeţul Neamţ. Vom reveni cu detalii în ediţia următoare.