„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
„Săptămâna valorilor“, la Colegiul „Sfântul Nicolae“
Luni, 26 septembrie 2016, Colegiul „Sfântul Nicolae“ din Iaşi a dat startul celui de-al patrulea an de activitate. Întreaga săptămână, care a debutat în sala festivă a colegiului, a fost dedicată activităţilor de cunoaştere şi planificare.
Arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu Valentin Iulian Ţoc, directorul colegiului, au urat bun venit membrilor care vor continua activitatea, dar şi celor care li se alătură începând cu acest an. „Pentru acest început am gândit legarea proiectelor de valorile pe care noi le promovăm. Fiecare comisie îşi planifică proiectele pentru anul viitor conform specificului şi dorinţelor de implicare. Continuăm cu promovarea voluntariatului, implicării şi experienţelor formative“, a declarat Valentin Iulian Ţoc, director al Colegiului „Sfântul Nicolae“.
Numită „Săptămâna valorilor“, această perioadă care precedă începutul facultăţii, are o însemnătate deosebită pentru toţi membrii colegiului, devenind o tradiţie care marchează primii paşi făcuţi spre proiectele viitoare. Majoritatea activităţilor care s-au desfăşurat în această săptămână au avut drept scop accentuarea valorilor care stau la baza misiunii colegiului şi asumarea acestora de către membri. După deschiderea festivă, întreaga activitate s-a mutat la Centrul de conferinţe „Providenţa“, unde au avut loc o serie de jocuri pentru dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi valorificarea lucrului în echipă. Marţi, membrii colegiului s-au bucurat de vremea frumoasă la marginea Iaşului, în Parcul de Aventură „Hamak“, unde au avut prilejul de a se cunoaşte mai bine printre obstacolele amenajate. În următoarea zi, Centrul „Providenţa“ a devenit iarăşi gazda comunităţii colegiului, ziua de miercuri fiind dedicată în prima parte formării comisiilor, stabilirii viziunii, misiunii şi scopurilor acestora, precum şi planificarea primelor proiecte. Activităţile de teambuilding au continuat şi joi, întreaga săptămână culminând cu o vânătoare de comori şi un mic foc de tabără.
Dincolo de cunoaşterea şi acomodarea prin joc, „Săptămâna valorilor“ a presupus un teambuilding structurat într-un program amănunţit şi variat, care a făcut din întâlnirile zilnice o adevărată demonstraţie de ambiţie, inactivitatea fiind înlocuită de dorinţa de a fi mereu activ şi receptiv. „Lucrul care mă bucură cel mai mult la Colegiul «Sfântul Nicolae» este disponibilitatea spre voluntariat a membrilor, această disponibilitate materializându-se în activităţi, proiecte, experienţe şi multe zâmbete din partea beneficiarilor“, a subliniat părintele Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor.
11 comisii, aşezate sub deviza „Voluntariat. Implicare. Experienţe“
Elementul de noutate al acestui an îl reprezintă Colegiul de Fete, situat în curtea Catedralei Mitropolitane. Începând de săptămâna aceasta, 20 de studente ale Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi s-au alăturat celorlalţi 90 de studenţi ai Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae“, dovedind în urma unui interviu că îşi doresc, la rândul lor, să sprijine misiunea Colegiului „Sfântul Nicolae“ şi că vor să se implice în toate activităţile ce vor urma. Atât băieţii, cât şi fetele se vor alătura, în funcţie de pasiunile lor, uneia dintre cele 11 comisii ale colegiului, prezentate amănunţit în aceste zile. Comisia este formată dintr-un grup restrâns de membri care îşi doresc ca în decursul acestui an universitar să aibă o activitate bine structurată pe activităţi de voluntariat şi formare. În prezent, comisiile din care studenţii pot face parte sunt Comisia Culturală, Comisia Misionară, Comisia Liturgică, Comisia Educativă, Comisia Ecologică, Comisia Administrativă, Comisia Proiecte, Comisia Timp Liber, Comisia Imagine, Comisia Strângere de Fonduri şi Redacţia Alpha. Deşi acestea au un specific al lor, însumate întregesc identitatea colegiului şi oferă dinamism proiectelor.
Colegiul „Sfântul Nicolae“ este un proiect al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei care îşi propune un mediu potrivit dezvoltării studenţilor care doresc să crească şi să aibă grijă de lume alături de Biserică. Misiunea acestuia este aceea de a creiona un spaţiu comunitar necesar unei bune învăţări a spiritului misionar creştin, mai cu seamă pentru studenţii teologi care doresc ulterior să dobândească slujirea preoţească. Sub deviza „Voluntariat. Implicare. Experienţe“, Colegiul consideră credinţa în Dumnezeu, dragostea faţă de aproapele şi respectul faţă de valorile creştine româneşti ca fiind necesare oricărui tânăr care doreşte să facă parte din această comunitate.
În decembrie 2015, Colegiul „Sfântul Nicolae“ a avut trei nominalizări la Gala Naţională a Voluntarilor, desfăşurată la Bucureşti, unde Colegiul a câştigat cu proiectul de tradiţie „Greenopolis“ premiul pentru „Proiectul de voluntariat al anului pentru protecţia mediului şi a animalelor“. În anul universitar 2015-2016, membrii Colegiului „Sfântul Nicolae“ au reuşit să ducă la bun sfârşit un număr de 120 de proiecte, dintre care amintim pe cele care devin tradiţie: Festivalul concurs de scurtmetraje „Ancora“, Seara la Colegiu, Clubul de lectură al Colegiului „Sfântul Nicolae“, tombola caritabilă, Seri în versuri, 15 minute, proiecte ecologice, campionate de fotbal şi de şah, Acatistul „Sfântului Nicolae“, traininguri de formare, seri de film, concertul de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi proiecte caritabile pentru copii şi familii din mediul rural. Unul dintre proiectele importante este „Cutia cu papucei pentru ei“, care a fost înscris la evenimentul „Cros pentru şcoli“, organizat de Fundaţia Comunitară din Iaşi şi care a reuşit să adune din donaţii o sumă de nouă mii de lei folosiţi pentru achiziţionarea a peste 150 de papucei pentru copiii din satele Doroşcani, Stânca şi Pocreaca. Proiectul este în plină desfăşurare.