„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Şapte ani de la mutarea la ceruri a părintelui Calistrat Ifrim
La trecerea a şapte ani de la mutarea la cele veşnice a părintelui Calistrat Ifrim, la Mănăstirea Pogleţ a fost oficiată sâmbătă, 20 august 2016, slujba Parastasului pentru vrednicul slujitor.
Slujba a fost oficiată de IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi de mir şi ieromonahi din cuprinsul Eparhiei Romanului şi Bacăului. Dumnezeiasca Liturghie şi slujba de pomenire au readus pe feţele celor prezenţi imaginea „chipului iconic al părintelui Calistrat, scăldat de lumina suavă, desprinsă parcă din aura cerului, om al dragostei, al păcii, unul dintre cei mai duhovniceşti părinţi ai clerului şi monahismului românesc de la sfârşitul celui de-al II-lea mileniu creştin şi începutul celui de-al III-lea“, după cum l-a caracterizat IPS Arhiepiscop Ioachim. De altfel, cuvântul de învăţătură şi mângâiere al ierarhului de la Roman a cuprins, prin complexitatea mesajului, toate aspectele vieţii pământeşti a părintelui Calistrat Ifrim, „preot de parohie şi apoi, călugăr complex şi atipic“, care, în ultima perioadă, a trăit o viaţă ascetică şi filocalică, retras la Mănăstirea Pogleţ, unde îşi doarme somnul de veci alături de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Adrian Hriţcu. Alături de fiii şi fiicele duhovniceşti ai părintelui Calistrat, pe care i-a îndemnat să rămână uniţi în dragostea lui, Înaltpreasfinţia Sa a adresat cuvânt de îmbărbătare şi compasiune maicilor de la Mănăstirea Pogleţ, părinţilor şi fraţilor de la Mănăstirea „Sfântul Sava“.