„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Sărbătoarea Centenarului în Protopopiatul Târgu Neamţ
Cu prilejul zilei de 1 Decembrie, Casa de Cultură din oraşul Târgu Neamţ a găzduit manifestările dedicate Zilei Naţionale şi aniversării Centenarului. La eveniment au participat autorităţi judeţene şi centrale, dar şi reprezentanţi ai Bisericii. Activitatea a început cu intonarea imnului de stat „Deşteaptă-te, române!”, interpretat de Corul „Basil Anastasescu”, apoi cu oficierea Te Deumului de către un sobor de preoţi condus de pr. Nicolae Axentioi, protoiereu al Protoieriei Târgu Neamţ. În discursul din partea Bisericii, pr. protopop a evidenţiat importanţa zilei de 1 Decembrie din anul 1918, care pentru generaţia noastră trebuie să fie „o zi a recunoştinţei, o zi de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru marele dar al unităţii şi libertăţii naţionale dobândite de poporul nostru prin credinţă puternică şi luptă jerfelnică a multor secole de suferinţă”. În continuare au rostit alocuţiuni invitaţii la eveniment, dintre care amintim pe Vasile Harpa, primarul oraşului, Dan Andruşcă, deputat în Parlamentul României, Doru Ungureanu, subprefectul judeţului Neamţ, şi prof. Vasile Vrânceanu. Cei prezenţi au ascultat cântece patriotice interpretate de corurile prezente.
Expoziţie de fotografii
Ziua Naţională a fost marcată şi în comuna Petricani. Proiectul educaţional „100 de minute de unire” a fost coordonat de Liceul Tehnologic Petricani, în parteneriat cu primăria şi parohiile din comună. Elevii celor şapte structuri ale şcolii au interpretat poezii şi cântece patriotice, prezentând astfel o lecţie de istorie autentică plină de sentimente de patriotism. În salonul de primire al primăriei, de la etaj, a fost venisată expoziţia „Centenar în imagini”, coordonată de prof. Damian Popa. Cele 100 de fotografii surprind oameni şi locuri din ani diferiţi care amintesc de strămoşii noştri. Expoziţia va fi permanent deschisă pentru cei interesaţi să-şi cunoască trecutul.
Troiţă în cinstea eroilor
Tot în cadrul sărbătoririi Centenarului, la biserica maramureşană „Sfânta Treime” de la Cerdacul Maicii Domnului Mănăstirea Neamţ, s-a oficiat duminică, 2 decembrie, slujba de sfinţire a unei cruci de stejar care are următoarea inscripţie: „Sfântă troiţă ridicată cu prilejul Anului Centenar, în amintirea făuritorilor Marii Uniri din 1918, a eroilor poporului român şi a tuturor pustnicilor, sihaştrilor din munţii României Mari, care s-au jertfit pentru unitatea şi mântuirea neamului românesc. Veşnică pomenire şi recunoştinţă!”. Această sfântă cruce va fi amplasată pe un soclu special amenajat în curtea bisericii.